‘Podivljale’ cijene u Tuzli: Mali ćevapi 4,5 KM, kafa 2, sokovi 3 i više

by Tuzla Info
| 19:00

Nove cijene u ugostiteljskim objektima iznenadile su brojne Tuzlake. Skoro sva hrana i piće je poskupilo od 0,50 KM pa do 1,5 KM i više, zavisno od proizvoda.

Za malu porciju ćevapa smo prije trebali izdvojiti 4 KM, a sada je ona skuplja za 0,50 KM. Skuplja su i gotova jela, ostala jela sa roštilja, kao i pizze u pojedinim restoranima.

Za kafu ćete sada morati izdvojiti 0,50 KM više u svakom kafiću, a skuplji su i čajevi, sokovi i ostala pića.

Poskupljenja nisu zabilježena samo u ugostiteljskim objektima. Svemu ovome je, tvrde ugostitelji, prethodilo poskupljenje sirovina kako kod nas tako i na svjetskom tržištu. Skuplje je ulje, meso, brašno, kafa, pa je stoga, kako kažu, bilo logično poskupljenje hrane i pića.

U posljednje vrijeme, ‘divljaju’ i cijene goriva na svjetskom tržištu, što je dovelo i do rasta cijena u Bosni i Hercegovini. Umjesto dosadašnjih oko 2 KM za dizel gorivo, sada morate izdvojiti 30 do 40 feninga više.

Ono što ne tješi građane je da analitičari predviđaju da do pada cijena u narednom periodu sigurno neće doći, s obzirom na sve probleme sa korona virusom u kojima se našao cijeli svijet. Uz sve to, nedostaje i radne snage, među kojima najviše vozača, zbog čega dolazi u kašnjenju sa isporukama i prevelikom potražnjom, a što također uzrokuje i rast cijena. /Tuzlainfo/