Vrijedan jubilej: Planinarsko društvo Konjuh Tuzla obilježilo 70 godina rada

by nedim
| 14:30

Danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona održana Svečana akademija povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja, rada i postojanja PD “Konjuh” Tuzla, jedne od najuspješnijih planinarskih organizacija u državi i regionu.

Jubilej je obilježen uz prigodan kulturno-umjetnički program, kratak historijski pregled i sjećanje na godine rada Društva te dodjelu priznanja donatorima i članovima/icama Društva uveličamo ovaj značajan događaj.

Današnjem događaju su prisustvovale brojne zvanice među kojima gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić. U kulturno-zabavnom dijelu programa je nastupio Gradski ansambl “Lege Artis” Tuzla.

Podsjećamo, inicijativa za formiranje planinarskog društva u Tuzli pokrenuta je 1951. godine. U inicijativnom odboru su, prema sjećanju Halida Čokića, pored njega bili: Branko Stojanović, Mustafa Kapidžić, Čoko Jakov, Eduard Pavlović, Paša Abidinović i drugi građani Tuzle.

Osnivačka skupština Planinarskog društva «Konjuh» je održana u zgradi današnjeg pozorišta. Kod izbora imena Društva, opredijelili su se za “Konjuh»”zbog ljepote i poznavanja ove planine i zbog legendarne pjesme “Konjuh planinom” koja je također pjevala o svijetloj historiji Tuzle u periodu NOB-e. Za prvog predsjednika PD “Konjuh” Tuzla je izabran Halid Čokić.

Planinarsko društvo Konjuh Tuzla dugi  niz godina najbrojnije je društvo u Planinarskom savezu u Bosni i  Hercegovini. Uz sve aktivnosti se trude planinarske  domove uređivati i održavati u što boljem stanju kako bi uvijek mogli  primiti ljubitelje planinarenja.

Za proteklih 70 godina postojanja i rada PD „Konjuh“ Tuzla, u ovom Društvu je stasalo i aktivno planinarilo hiljade njegovih članova./Tuzlainfo.ba/