U područnoj školi u Priluku svečano pušten novi sistem grijanja

by Tuzla Info
| 18:00

Presijecanjem svečane vrpce na područnoj školi u Priluku učenici ove škole su uz pomoć ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisa Barakovića i ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdana Karadžina, te projekt – menadžera Caritasa Švicarske Fuada Imamovića ozvaničili puštanje u pogon novog sistema grijanja baziranog na upotrebi geotermalne toplotne pumpe.

Dio je to zajedničkog projekta kojeg su uspješno realizirali Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Caritas Švicarske pod nazivom „Inovacije u EE i OIE za bolje prigođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“. U okviru ovog projekta, Centar za ekologiju i energiju Tuzla educirat će učenike o zaštiti okoliša, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Ukupna investicija iznosila je preko 67 hiljada KM, a obuhvatala je zamjenu azbestnog krova, energetsko utopljavanje objekta i instalaciju geotermalne toplotne pumpe. Uz finansijsku pomoć gradske uprave Živinica rekonstruiran je unutrašnji prostor i osposobljen sanitarni čvor.

Ovom prilikom direktorica OŠ „Šerići“ Živinice Mirsada Bjelić zahvalila je donatorima i predstavnicima vlasti na podršci u stvaranju optimalnih uslova za odgojno-obrazovni rad u objektu područne škole Priluk uručivši im zahvalnice.