Formiranje vlasti u TK-u: Bh. blok čeka 29. januar, šta u SDA kažu o koaliciji sa PDA?

by nedim
| 7:53

U Tuzlanskom kantonu, nakon odluke Glavnog odbora SDP-a da se sačeka 29. januar i sastanak rukovodstva stranaka koje čine BH blok (SDP, DF i Naša stranka), svi pregovori su obustavljeni, a time i najavljeni početak razgovora sa SDA i PDA o ulasku u vlast, sa čime se složio cijeli KO SDP-a.

Iako je SDA već uputila poziv SDP-u da uđu u pregovore, to se sigurno neće desiti bez saglasnosti BH bloka. Ukoliko se to ne desi, upravo će na SDA ostati formiranje vlasti. Bego Gutić, predsjednik KO SDA, kaže da će se odluke donijeti uz konsultacije sa centralom.

– Ukoliko ovo ne završi pregovorima sa SDP-om, mi ćemo svakako razmotriti i druge mogućnosti kako bismo formirali vlast, rekao je nedavno Gutić za Oslobođenje, a drugih mogućnosti nema bez koaliranja sa PDA.

U PDA i dalje ne žele istupati u javnosti. Iako su na posljednjoj sjednici Skupštine TK-a pokazali da su u savezu sa SBB-om, to za ovu stranku ne predstavlja nikakvu obavezu. Znajući da im je ulazak u vlast jedina šansa da prežive u kantonu u kojem jesu najjači, sasvim je izvjesno da će PDA biti otvorena za pregovore o ulasku u vlast.

Ono što u ovom trenutku ostaje nepoznanica jeste da li SDP računa na PDA kao potencijalnog partnera. Protiv ulaska u vlast sa PDA u ovom kantonu kategorični su bili i DF i Naša stranka, dok je protiv SDA izričita bila samo Naša stranka. Da li će ovo, nakon izjava da se nikakvim koaliranjem neće ugroziti BH blok, značiti da vlast ostaje u rukama SDA i onih koji su iz nje nastali, ostaje da se vidi.

Nakon raspada parlamentarne većine okupljene oko SDP-a i BH bloka u Zeničko-dobojskom kantonu, iz SDA su najavili da će kao relativni pobjednik izbora sa 11 osvojenih mandata početi pregovore sa potencijalnim partnerima o formiranju većine.

Proces pregovora će voditi Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA i aktuelni premijer ZDK-a. Zna se odranije da se SDA dogovorila sa HDZ-om BiH koji ima tri zastupnika. Za većinu su im potrebna još četiri zastupnika, a pregovaraće se sa A SDA koja ima dva mandata, SBiH (jedan mandat), te vjerovatno nezavisnim zastupnikom Omerom Škaljom. Ne treba isključiti ni SBB koji ima tri mandata.

U slučaju da se BH blok odluči na koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH, to bi već bila stabilna većina – piše Oslobođenje.

(Tuzlainfo.ba)