Ulaganje za većinsko vlasništvo iznosi oko 10 miliona KM: AS Grupa preuzima tuzlansku Solanu

by admin2
| 19:21

Tešanjski  AS Holding objavio je tender ponudu za preuzimanje Solane Tuzla.

AS Holding je od ranije vlasnik 239.018 dionica Solane, odnosno 47,2 posto, a osim toga AS d.o.o. Jelah ima 14.725 dionica, odnosno 2,9%, što znači da zajedno posjeduju 50,1% dionica, piše Indikator ba. 

Do ovog, natpolovičnog udjela, AS grupacija došla je u oktobru prošle godine, kada preuzela oko 30 posto dionica, a za što je platila 4 miliona KM. 

Za preostale dionice, a riječ je o 252.536 redovnih dionica koje predstavljaju udio od oko 49,9%, AS Holding nudi 25 KM po dionici.

Ukoliko svi dioničari prihvate tender ponudu, AS Holding će trebati izdvojiti oko 6,3 mil KM, što bi značilo da bi pohod na većinsko vlasništvo u Solani tešanjsku grupaciju ukupno koštao nešto više od 10 miliona KM. 

AS Holding je prije nekoliko dana potpisao ugovor o kreditiranju od 10 mil eura sa Austrijskom razvojnom bankom, a novac je, kako je rečeno, namijenjen za nove investicije AS Group s oko 2 700 radnika, spada među pet najvećih privatnih poslodavaca u BiH, a biznis razviija u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil.

Sjedište firme je u Tešnju, općini iz koje je čak 13 privatnih kompanija među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini. 

Samo u prehrambenoj diviziji u AS GROUP se proizvodi oko 1200 različitih prozovoda, a Grupacija je vlasnik i nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih bh. brandova, kao što su Kent, Master, Zlatna džezva, Espresso, Zlatni puder, Bosanski lokum, Jaro, Novi dan, Farmer, Trokutino, Jufka, Tajna, Petit biscuits, Lara, Praline, Duo, Štrudla, Imperijal, Tiru – Liru, Stampi, Milkent, Begova čorba, itd.

AS GROUP sačinjavaju prehrambeno – trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.