Enver Bijedić nakon sjednice GO SDP BiH: U TK nemamo mnogo izbora!

by nedim
| 21:02

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP BiH, na kojoj se raspravljalo o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavnog odbora.

Istaknuto je da SDP nije spreman žrtvovati Bh. blok i da sam ne ide u koaliciju niti s jednom nacionalnom strankom, te da će na sastanku 29. januara sa drugim članicama Bh. bloka donijeti zajedničku odluku o eventualnim koalicionim partnerima.

To posebno otežava položaj SDP-a u Tuzlanskom kantonu, gdje ne prihvatanje pregovora sa SDA ili PDA znači ponovni odlazak u opoziciju iako je SDP na ovom kantonu usvojio najviše mandata.

– Mi nemamo mogućnost s drugim partnerima zato što nemamo dovoljno ruku u Skupštini kantona. Ukoliko Glavni odbor ne donese odluku da mi možemo sklapati tu vrstu sporazuma, dogodit će se nešto neprimjereno u političkom smislu na svim  prostorima, ne samo ovdje, a to je da pobjednička partija – jer smo mi pobjednička partija u TK-u – ode u opoziciju – istakao je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP BiH TK-a.

Do zajedničkog sastanka prvih ljudi stranaka koje čine Bh. blok, a koji je zakazan za 29. januar, bit će zaustavljeni svi razgovori o novim koalicijama i u Tuzlanskom kantonu.

(Tuzlainfo.ba)