SDP formiranje vlasti u TK vratio na početak: Traži se izjašnjavanje lokalnih odbora stranke

by nedim
| 6:26

Kantonalni odbor SDP-a BiH TK usvojio je zaključak na sinoć održanoj sjednici da u budućim pregovorima o formiranju vlasti u TK sa SDA i PDA idu pod okriljem Bh. bloka.

Ali ko čini Bh. blok u Tuzlanskom kantonu, za sada niko sa sigurnošću ne može reći.

Ranija dogovorena Skupštinska većina koju je činilo 19 zastupnika rasapala se 11. januara ove godine kada je Savez za bolju budućnost (SBB) odbio ispuniti prvobitni koalicioni dogovor  da podrži kandidata Demokratske fronte (DF) Mahira Mešalića za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK.

Nakon toga su iz SDP-a, stranke sa najviše mandata u TK-u najavili pregovore o uspostavi vlasti čiji će dio biti ili SDA ili PDA, sa kojima bi dobili stabilnu većinu.

Ako se to i desi, Bh. blok će ostati bez Naše stranke koja je sa svoja dva zastupnika u Skupštini TK-a kategorično odbila svako koaliranje sa SDA i PDA.

Odgovore oko daljih aktivnosti na formiranju vlasti u TK-u moglo bi dati i provođenje jednog od zaključaka sa sinoćnjeg sastanka Kantonalnog odbor SDP-a BiH TK, na kojem je dogovoreno i da se zatraži mišljenje članstva u općinskim odborima i Gradskom odboru Tuzla, koji trebaju provesti anketu sa pitanjem: Da li ste da SDP bude u vlasti u TK i sa kim?

Tri mjeseca nakon provedenih izbora, proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu je vraćen na početak.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.