Kukić na tribini PDA u Tuzli: Logično je da Hrvati biraju svog predstavnika, kao i Bošnjaci i Srbi

by nedim
| 11:20
  •  
  •  
  •  
  •  

Gradski odbor PDA Tuzla sinoć je organizivao tribinu „Aktuelna politička situacija“, na kojoj je govorio Mirsad Kukić, predsjednik PDA BIH.

Na samom početku tribine predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla Senad Mehmedinović u svome obraćanju je naglasio da Gradski odbor radi u punom kapacitetu, i da se svojim radom uspio nametnuti u Tuzli kao politički faktor.

– Imamo dobru infrastrukturu stranke. Od mjesnih ogranaka do asocijacija žena i mladih. Nastojimo svojim radom biti aktivni u Gradskom vijeću Tuzla. Pred svaku sjednicu Vijeća obilazimo mjesne zajednice i detektujemo najveće komunalno – infrastrukturalne probleme koje pokušavamo riješiti putem inicijativa i pitanja. Svrha politike je između ostaloga pomoći i olakšati živote ljudima – mišljenja je Mehmedinović. Također, Mehmedinović je naglasio i na devijacije koje se dešavaju u posljednje vrijeme, odnosno dodao je da se već vode kampanje koje određene grupacije elita baziraju na zastrašivanju građana koristeći se tehnikama manipulacije u političkom diskursu

Kukić je na tribini u Tuzli govorio o oštećenosti Tuzlanskog kantona, i istakao da je veliki problem za Tuzlanski kanton nepravedna preraspodjela javnih prihoda i naglasio potrebu za decentralizovanu preraspodjelu javnih prihoda.

– Novac su nam uzeli na nepravedan način. Odnos je jedan naprema dva. Naše dijete, naš policajac ili naš učitelj u Tuzlanskom kantonu je dva puta jeftiniji od sarajevskog. 50 miliona konvertibilnih maraka nam uzimaju svake godine od preraspodjele javnih prihoda od 2006.godine. Pogubno je to za naš kanton i ljude – smatra Kukić.

Kukić je jasno poručio da ne smijemo dozvoliti da Tuzlanski kanton ostane crna rupa, jer je preraspodjela javnih prihoda katastrofalna za naš kanton.

Kukić se na tribini u Tuzli osvrnuo i na federalnu Vladu u tehničkom mandatu, čiji je loš rad posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Federalna Vlada nije na vrijeme reagovala i obezbjedila građanima vakcine. Oslonili smo se na sadaku drugih. Vlada FBIH nije ništa uradila za Tuzlanski kanton. Naši su građani došli na rub siromaštva. Imamo gladnih ljudi, i ljudi koji ne mogu školovati svoju djecu – kazao je Kukić.

Govoreći o energetskom sektoru Kukić je naglasio da će energetska kriza ubro doći i da će samim time neminovno doći i do poskupljenja osnovnih životnih potrepština. Kukić smatra da treba graditi Blok 7, i da izgradnja ovog bloka vodi očuvanju suverenosti i nezavisnosti države.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u državi Kukić smatra da naši političari namjerno kreiraju vještačke probleme i spletkare zbog ubiranja jeftinih političkih poena. Upravo zbog ovih razloga imamo političare koji se ne bave suštinom i ne rješavaju probleme.

Izborni zakon i problemi oko načina na koji će se sprovesti Opšti izbori zauzeli su poseban dio u obraćanju Kukića na tribini u Tuzli.

– Izborni zakon je glavni problem u Federaciji. Logično je da Hrvati biraju svog predstavnika, kao i Bošnjaci i Srbi svoje predstavnike. Ako ne dođe do promjene ustava i izbornog zakona onda nema izbora. To u praksi znači da će ova nelegalna federalna Vlada ostati i dalje. To je opasno. Izborni zakon treba poštovati kolektivitet. Presudu Sejdić – Finci također treba ispoštovati izbornim zakonom – zaključio je Kukić na tribini u Tuzli.

Pored predsjednika Kukića na tribini u Tuzli su se obratili i generalni sekretar PDA BIH Samir Imamović, i predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK Senad Alić.

Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora u svome obraćanju akcenat je stavio na aktuelnu vlast u našem kantonu i koalicione kapacitete.

– Politička situacija u kantonu je stabilna, kao i naša koalicija. Neće doći do smjene Vlade. Cilj nam je da imamo stabilnu političku situaciju. PDA je najstabilniji faktor u Tuzlanskom kantonu – podcrtao je Alić.
Samir Imamović, generalni sekretar PDA BIH, je istakao da od strane aktuelne vlasti svakodnevno imamo tezu straha i pitanje da li će doći do novih sukoba.

– Aktuelna vlast koja je opterećena korupcijom umjesto da se bavi zaštitom naroda ljude plaši novim ratom i sukobima. Rata neće biti – istakao je Imamović.

Treba naglasiti da je prije same tribine predsjednik PDA BIH Mirsad Kukić sa delegacijom položio cvijeće, odao počast i proučio fatihu na tuzlanskoj Kapiji ubijenoj tuzlanskoj mladosti – saopštemo je iz GO PDA Tuzla.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.