Bego Gutić: SDA će se odazvati pozivu SDP-a, a sa PDA saradnja nije moguća

by admin2
| 16:59

SDA će se odazvati pozivu SDP-a BiH na razgovor u vezi sa formiranjem vlasti u Tuzlanskom kantonu. Smatram da ćemo vrlo brzo uspjeti uspostaviti saradnju i optimista sam u tom pogledu, kazao je predsjednik Kluba poslanika SDA u kantonalnoj Skupštini Bego Gutić.

Mogućnost ove saradnje najavljena je na sjednici proširenog Predsjedništva KO SDP-a BiH u Tuzli. Odlučeno je, naime, da se krene u razgovore sa SDA i PDA o formiranju vlasti u ovom kantonu, nakon što je došlo do mimoilaženja u tzv građanskom bloku koje su osim SDP-a BiH činili DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH.

Prema riječima šefa poslaničkog Kluba SDA u Skupštini TK, takav scenario bio je očekivan.

– Mi smo upozoravali i govorili da većina od 19 poslanika u Skupštini nije stabilna, jer je heterogena i sastavljena od pet politikih subjekata koji su različitih orijentacija. Na prvom jednostavnom problemu, a to je imenovanje rukovodstva Skupštine, oni nisu imali potrebnu većinu – rekao je Gutić.

Podsjetio je da je SDA nakon izbora pozivala sve probosanske stranke da se udruže, te da naprave čvrstu koaliciju i koalicijsku vertikalu od državnog do kantonalnog nivoa.

– Ranije smo rekli da su građani TK na izborima pokazali koga žele vidjeti u vlasti. To je, prije svega, SDP BiH koji osvojio najveći broj mandata, odnosno deset, te SDA sa devet mandata. U startu smo smatrali da ove dvije partije treba da čine okosnicu buduće koalicije, odnosno buduće većine u TK – napominje on.

Gutić je istakao da će se SDA odazvati pozivu SDP-a BiH, a očekuje se konstruktivan razgovor na bazi uvažavanja izbornog rezultata i kapaciteta u kantonalnoj Skupštini.

S druge strane, saradnja SDA i PDA, tvrdi, nije moguća opcija.

– Vidjet ćemo šta znači poziv SDP-a BiH, odnosno da li to znači formiranje vlasti sa SDA i PDA ili će odabrati jednog koalicionog partnera. U ovom trenutku ne vidimo mogućnost saradnje SDA sa PDA – kategoričan je Gutić.

Kada su u pitanju drugi partneri u potencijalno novoj skupštinskoj većini, Gutić je mišljenja da će se SDP BiH zalagati za mogućnost da građanski blok ostane zajedno. Stoga očekuje da će DF ići sa SDP-om u dalje pregovore.

– Nisam siguran da li će Naša stranka i Stranka za BiH ići u tom pravcu –  dodaje Gutić.

Kada je u pitanju eventualna saradnja sa SBB-om, on napominje da je predsjednik ove političke partije kazao kako ona neće učestvovati u vlasti, te da neće biti partner niti građanskom bloku, niti SDA-u.

(TI/Vijesti.ba)