Podrška iz Banovića i Gradačca: KO SDP TK priprema članstvo na koaliciju sa SDA ili PDA

by nedim
| 10:43

Kantonalni odbor SDP Tuzlanskog kantona ovih dana priprema teren sa formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu sa novim koalicionim partnerima, od kojih će jedan biti SDA ili PDA.

Poznato je od ranije da se toj odluci protivila organizacija SDP-a u Tuzli, stoga su u KO SDP TK odlučili javnosti odlučili predočiti da imaju podršlu drugih lokalnih organizacija u Tuzlanskom kantonu.

Tako su jučer na stranici KO SDP BiH Tuzla objavljena saopštenja za javnost OO SDP Banovići i OO SDP Gradačac.

U saopštenju banovićkog SDP-a između ostalog se navodi:

Ukoliko ostanemo u opoziciji, iznevjerit ćemo narod koji nas je podržao, a samim tim Plan 10 će ostati mrtvo slovo na papiru. Odmah se postavlja pitanje: da li to ulazite u koaliciju sa SDA ili PDA? Naš odgovor je sljedeći: ako se i odlučimo za koaliciju s jednim od njih, treba da se zna da mi ne idemo s njima, nego oni s nama. Također, nikada u vlast nećemo ući samo kako bismo sjeli u fotelje.

Nama ne treba vlast zbog vlasti, nama treba vlast zbog građana. Bosna i Hercegovina prolazi kroz najteži period od rata. Najlakše je zasjesti u zakonodavne fotelje i pobjeći od odgovornosti. Ko će zaustaviti osovinu Dodik-Čović? Iz opozicije se ne mogu povećavati penzije, graditi autoputevi, na viši nivo podići školstvo, zdravstvo…Iz opozicije se ne može stati u kraj nepotizmu i diskriminaciji.

Iz opozicije se ne može oduzeti nelegalno stečena imovina. Zato, “dušebrižnici” SDP-a, pravite red u svojoj kući, našu kuću zaobiđite. Odluku o našim budućim koalicionim partnerima donose organi Partije, a ne mahala.

Svaka odluka će biti isključivo u interesu cjelokupnog društva, a ne pojedinca – saopšteno je iz OO SDP Banovići.

I u saopštenje za javnost OO SDP BiH Gradačac se navodi da “SDP ima moralnu obavezu prema glasačima i stanovnicima Tuzlanskog kantona da pobjeda ne bude uzaludna”:

– OO SDP BiH Gradačac smatra da je potrebna stabilna koalicija na svim nivoima vlasti, posebno zbog toga jer smo svjedoci svakodnevnih pokušaja destabilizacije BiH od strane stranih, kao i nekih domaćih grupa i pojedinaca kojima nije u interesu da BiH napreduje u bilo kojem smislu.

– EU i NATO su prioriteti, jer pored sigurnosti donose i nove investicije, što automatski znači i značajan pomak što se tiče ekonomskog razvoja u vidu novih investicija.

– Što se tiče Tuzlanskog kantona, SDP-ov prvi i glavni uslov će biti ravnopravnost tj. izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda čime će biti izjednačeni stanovnici TK i KS što do sada nije bio slučaj. Taj novac će biti usmjeren u poboljšanje standarda života svakog stanovnika Tuzlanskog kantona.

– SDP ima moralnu obavezu prema glasačima i stanovnicima Tuzlanskog kantona da pobjeda ne bude uzaludna, te da Tuzlanski kanton oslobodi korupcije, kriminala i da njegovi građani prestanu biti taoci nekolicine ljudi.

– OO SDP BiH Gradačac smatra da bi odlazak u opoziciju sa mjesta pobjednika samo prouzrokovao još veću krizu, i da bi time izdali sve glasače koji su nam dali povjerenje zbog kojeg smo na kraju bili pobjednici na posljednjim Općima Izborima u TK.

– OO SDP BiH Gradačac daje punu podršku KO SDP BiH Tuzla na hrabroj, državotvornoj i odlučnoj politici koja je u interesu građana TK, kao i građana cijele BiH – saopšteno je iz OO Gradačac.

KO SDP Tuzlanskog kantona će ulaskom u kreiranje vlasti ili sa SDA ili sa PDA sigurno izdati dio svojih birača i simpatizera, obzirom da su dobar dio predizborne kampanji u Tuzlanskom kantonu upravo bazirali na kritici SDA i PDA.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.