SBB o propaloj koaliciji u TK-u: DF je sve vrijeme želio koaliciju sa SDA

by nedim
| 8:57

SBB je bio korektan u pregovorima o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK). No, smatram da se taj proces namjerno odugovlačio tri mjeseca, te da se tražio momenat i način da se SBB izbaci iz koalicionog bloka i proglasi krivcem za rušenje većine.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK-a Nedžad Hamzić sumirao posljednja dešavanja u vezi sa formiranjem vlasti u ovom kantonu.
 
Naime, taj proces postao je otvoreno pitanje nakon odluke proširenog Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a BiH da će krenuti u pregovore sa SDA i PDA, nakon što je došlo do mimoilaženja u tzv građanskom bloku.
 
Ovakvoj odluci KO SDP-a BiH prethodio je svojevrsni raspad građanskog bloka, koji su činile SDP BiH, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH, a do kojeg je došlo nakon što iz SBB-a, kako kažu prema insturkcijama iz centrale u Sarajevu, nisu podržali kandidata Mahira Mešalića iz DF-a za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK.  
 
“Prije početka sjednice Skupštine TK, rekao sam da SBB ne može podržati DF-ovog kandidata, ali da podržavamo kandidate ostalih stranaka. Rekao sam takože da mi ostajemo u bloku i da nastavljamo razgovor. No, onda su izašli predstavnici SDP-a i DF-a, jedva čekajući da javno kažu kako je SBB izašao iz koalicije. Je li izlazak iz koalicije ako ne prihvatimo jednu odluku? Nije tačno da smo izašli, nego su nas oni sami izbacili takvim izjavama”,  ističe Hamzić u razgovoru za naš portal.
 
Kako ocjenjuje, čitav tok pregovora o formiranju vlasti bio je “pomalo neozbiljan” i vođen je na način da postoji problem ukoliko kadar DF-a ne bude dio rukovodstva Skupštine TK. 
 
“SBB ni u startu nije bio za to da u rukovodstvu Skupštine bude kadar DF-a. Čak smo ponudili da to bude kandidat iz Stranke za BiH. No, DF je insistirao na toj poziciji i mislim da su to radili iz nekih ličnih razloga”, smatra naš sagovornik. 
 
Osim toga, ističe da prije sporne sjednice kantonalne Skupštine tadašnji partneri nisu imali na papiru jasno definisane stavove. 
 
“Dobili smo 15 minuta prije početka sjednice putem telefonskog razgovora potvrde da se slažu sa nekim dogovorima što se tiče SBB-a. No, mi smo insistirali da prije same sjednice održimo sastanak na kojem bismo sve što je usaglašeno i dogovoreno potpisali. Međutim do toga nije došlo. A ko će garantovati i dokazati da bi bilo ispoštovano ono što je rečeno putem telefona”, pita Hamzić, uz konstataciju kako očigledno postoje brojne zakulisne radnje.
 
Osvrćući se na opaske iz Bh. bloka, prvenstveno DF-a, kako je SBB u priču o formiranju vlasti pokušao uvući PDA, naš sagovornik je podsjetio da je takav prijedlog SBB-a postojao kako bi formirana većina bila dodatno relaksirana i kako bi postojala veća prohodnost odluka. No, partneri iz Bh. bloka su takvu opciju odbacili, što je, naglasio je, SBB i prihvatio.
 
“Ipak, to su nam stalno spočitavali, kao i da smo pod uticajem PDA. Tokom pregovora, DF je sve vrijeme govorio ‘Ako vas ima devet, nas ima dvanaest’, aludirajući na koaliciju DF-a i SDA, budući da DF ima tri i SDA devet poslanika u Skupštini TK, te na koaliciju SBB-a i PDA, jer mi imamo dva, a PDA sedam poslanika. To su bile priče iza zatvorenih vrata, ali je SBB bio korektan i nije izlazio u javnost sa tim. Ta priča se sve vrijeme provlačila i kada vidite da nije pridorno u tom bloku, te da se priča priprema i da govore da smo pod uticajem PDA, što nije tačno, nelagodno se osjećate jer vidite da se traži način kako da se SBB izbaci i proglasi krivcem za rušenje većine”, govori Hamzić. 
 
On podsjeća da SBB nije pobjednik izbora, te da ne može biti vođa pregovora o formiranju vlasti.
 
“U TK stiče se utisak da je DF, a ne SDP BiH, pobjednik izbora. DF vodi tu medijsku pompu, ucjenjuju, vode ovu priču… Na SDP-u BiH, kao pobjedničkoj stranci, jeste da preuzme pravu odgovornost”, smatra naš sagovornik. 
 
On napominje da je SBB veče prije sporne skupštinske sjednice imao informaciju da je SDP BiH donio odluku da krene u pregovore sa SDA. Kasnije će se, dodaje, ispostaviti da je to bilo tačno. 
 
“Jako bi neozbiljno bilo i prema građanima i prema politici da je SBB ušao u tu priču, pa da nas nakon mjesec ili dva mjeseca na isti način izbace ucjenama. Mi smo se sada povukli, pa neka izborni pobjednik pravi koaliciju. Ovdje se prebacuje odgovornost na SBB, što je nekorektno. Neka iznesu na sto prave pregovore, da li je to koalicija SDP i SDA. Nemojte samo da pričamo iza leđa. To SBB nije radio. Mi nećemo ometati, povučićemo se. Mislim da su samo tražili razlog kako da nastupe i kako da krenu u pregovore sa SDA”, kaže Hamzić.
 
No, da li bi se SBB mogao naći u eventualnoj koaliciji sa SDP-om, SDA i PDA?
 
“Predsjednik SBB-a naglasio je da nema koalicije sa SDA. Sa PDA imamo korektne odnose. No, konačnu odluku će donijeti organi SBB-a. Možda će odlučiti da stranka ide u opoziciju na svim nivoima, bez obzira na to ko bude formirao vlast”, zaključuje šef Kluba SBB-ovih poslanika u Skupštini TK u razgovoru za Vijesti.ba.

(TI/Vijesti.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.