Eko hrana Olivere iz Vlasenice sutra na Sajmu proizvoda žena sa sela

by Tuzla Info
| 17:00

Olivera Stanišić iz Vlasenice također će se predstaviti na Sajmu proizvoda žena sa sela koji će biti održan na Trgu slobode 16. oktobra, u vremenu od 9 do 14 časova. Olivera dolazi iz Vlasenice, svestrana je žena koja na svom imanju u Vlasenici ima apartmane i nudi eko hranu.

Olja će nam pokazati na koji način se tradicionalno pravi naša domaća hrana i na koji način ona može ugostiti posjetioce, potencijalne turiste, u svom seoskom domaćinstvu.

– Na početku sam se samo bavila turizmom, no vremenom krenula sam i sa proizvodnjom organske hrane, sa najvećim akcentom na domaći ajvar od počenih paprika, ali i ostalih proizvoda tzv. zimnice. Također, počela sam sa izradom domaćeg keksa, takozvanih medenjaka što će građani biti u prilici da probaju na sajmu, priča Olivera za Tuzlainfo.ba.

Olivera je članica Udruženja žena “Podrinje” iz Vlasenice koje učestvuje u projektu “Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama”, a za čiju je implementaciju zaduženo tuzlansko Udruženje građana “Vive Žene”.

– Sajam koji organizuju “Vive Zene” u Tuzli u oktobru svake godine naučio nas je, a i dalje nas uči kako treba da izgleda naš nastup na sajmu – što nastojimo da prenesemo i u našoj sredini. Danas mislim da sam dosta toga naučila, da učim svaki dan sve više, a iznad svega stekla sam veliki krug prijateljica, na čemu sam zahvalna ovom Udruženju – dodaje Olivera.

Sada već tradicionalni sajam organizuje se u povodu Međunarodnog dana žena na selu koji se obilježava svakog 15. oktobra. Sajam organizujemo šestu godinu za redom, a na ovogodišnjem učestvuje sedam udruženja građana sa područja Podrinja – kaže Mima Dahić, koordinatorica projekta iz Udruženja “Vive žene” u Tuzli dodajući da je glavni cilj sajma je da se široj javnosti predstavi čime se bave žene u ruralnim sredinama i kako one doprinose zajednici i svojim porodicama.

Razne vrste džemova, meda, pekmeza, vina, rakije, prirodnih sokova, ali i odjevnih predmeta i ukrasa, krasit će štandove na Trgu slobode u Tuzli.