Udruženje Snaga žene: Održana radionica o temi “Prevencija stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu“

by admin2
| 8:04

Udruženje Snaga žene organizovalo je radionicu o temi “Prevencija stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu – dosadašnji modaliteti i uloga medija“.

Na radionici se razgovaralo o stigmatizaciji osoba koje su preživjele seksualno nasilje, te uticaju stigme na život preživjelih. Istaknuto je da je stigma izuzetno izražena u našem društvu, što doprinosi povećanju traume žrtava, ali i transgeneracijskom prenosu traume.

Pored toga, bilo je riječi o pravnom okviru medijskog izvještavanja u predmetima seksualnog nasilja u ratu, kao i o zakonskim regulativama priznavanja statusa žrtava.

Cilj projekta je uspostaviti veću svijest i razumijevanje stigme i njenog uticaja u široj javnosti, a istovremeno doprinijeti minimiziranju stigmatizacije i diskriminacije preživjelih ratnog seksualnog nasilja u šest lokalnih zajednica u FBiH.

Radionica je realizovana u okviru projekta „Edukacija i senzibilizacija na stigmu preživjelih žrtava“ koji implementira udruženje Snaga žene u okviru UNFPA Programa za ublažavanje stigme.

(TI/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.