Uklonjeno 13 mina: Lendići kod Gračanice očišćeni od ekspolozivnih sredstava

by Tuzla Info
| 18:00

11.oktobra 2021. godine područje Lendići predato je opštini Gračanica nakon oslobađanja zemljišta od mina.

Organizacija za deminiranje “Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH“ (MDDC) uspješno je realizovala radove na ovoj sumnjivoj površini od ukupno oko 654 m². Ukupno 13 mina različitih tipova i devet visokoeksplozivnih, opasnih ostataka municije je uništeno i učinjeno bezopasnim na ovom relativno malom području.

Uklanjanjem minske opasnosti na lokalitetu Lendići, stvoreno je sigurno okruženje za povratak prijeratnog stanovništva i mogućnost korištenja šumskih površina u svrhu sječe drveta i ogrjeva, ali prije svega se sada poljoprivredne površine mogu ponovo obrađivati. Osim toga, postignuto je sigurno okruženje za stanovnike okolnih naselja. Međutim, posebno je važno da upravo tako male površine na periferiji više ne predstavljaju rizik za djecu koja se igraju i da ih mogu koristiti bez straha.

Savezna vlada Njemačke je 2021. godine osigurala oko 3 miliona eura za humanitarno deminiranje u BiH. Ovom donacijom su različite organizacije za deminiranje u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine uspjele očistiti sumnjive površine od mina i ostalih opasnih ostataka municije iz rata.

Od 1997. godine njemačka savezna vlada stavila je na raspolaganje oko 40 miliona eura za humanitarno deminiranje u BiH kako bi preostala sumnjiva površina od mina ponovo postala upotrebljiva za lokalno stanovništvo.