MIOS Tuzla: Studenti stekli praktična iskustva o radu sa djecom predškolskog uzrasta

by nedim
| 10:00

MIOS trening centar nedavno je bio mjesto susreta 47 studenata i studentica prve i treće godine odsjeka pedagogija – psihologija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u pratnji Dr.sc. Selme Porobić, vanredne profesorice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. 

Povod je bila demonstracija usmjerene aktivnosti na temu ”Zima” u radu sa djecom predškolskog uzrasta. Voditeljica radionice je bila Sanela Bubić, prof. predškolskog odgoja i uposlenica predškolske ustanove Aladin, Tuzla.

Tokom demonstracije, voditeljica je studentima objasnila i demonstrirala sve segmente realizacije teme, od prvog susreta na početku dana to završetka to jest vrednovanja aktivnosti sa djecom.

Studenti su tokom demonstracije bili u ulozi djece i pravili su predviđene predmete poput Snješka Bijelića, pahulje, jelke, itd. Uz manipulativni dio aktivnosti radili su i na sadržaju koji se tiče teme “Zima” i time su dobili uvid o procesu rada sa uzrasnom skupinom djece predškolskog uzrasta, načinu i obimu pripreme, interakciji i uključenosti djece u proces realizacije teme.

– U razgovoru sa kolegama s odsjeka pedagogija, primijetila sam da su nam mišljenja približno ista. Studenti su se veoma lijepo osjećali, prije svega jer do sada nismo imali mogućnost da vidimo kako se zapravo planira dan u vrtiću i da je zaista jedan iscrpan, ali veoma plemenit posao. Nadalje, pojedine kolege i mene je ta radionica vratila u dane kada smo i mi sami bili djeca koja su skoro cijeli dan boravila u vrtiću i gotovo tamo i odrasla. Činjenica je da mi i nismo tako daleko od našeg djetinjstva, a potrebno je tako malo podražaja da se vratimo u prošlost i prisjetimo se svih boja i zvukova tog bezbrižnog perioda – istakla je jedna od studentica koej je prisustvovala radionici.

Ova aktivnost je dio realizacije Sporazuma o naučno-stručnoj saradnji koji su Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli i MIOS Tuzla potpisali 2016. godine. Dodatno u realizaciju je uključena i predškolska ustanova Aladin, Tuzla sa kojom je MIOS Tuzla u fazi uspostavljanja tj. definisanja tema i potreba naučno-stručne saradnje.

U realizaciji aktivnosti su svoj doprinos dali Dženana Ćudić, direktorica i Selma Kikanović, pedagogica predškolske ustanove Aladin, prof. Sanela Bubić, voditeljiica demonstracije, dr.sc. Selma Porobić, vanredna profesorica.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.