U Kladnju i dalje vanredna situacija: Uspostavljena prohodnost do 40 naseljenih mjesta

by nedim
| 21:05

U većini mjesta u općini Kladanj uspostavljena je prohodnost puteva koji su bili zatrpani snijegom.

Kako piše RTVTK, preostalo je još osam rubnih mjesnih zajednica gdje je usmjerena raspoloživa mehanizacija. Čišćenje je u toku, a predstavnici općine Kladanj očekuju da bi do sutra prohodnost mogla biti uspostavljena na području cijele općine, ukoliko ne bude novih snježnih padavina.

Stanje prirodne nepogode u Kladnju proglašeno je u srijedu kada je snježni prekrivač dosezao visinu od 150 cm. Pojedini dijelovi općine tada su ostali bez struje i telefonskih veza. Pri čišćenju snijega općinskom komunalnom preduzeću u pomoć je priteklo JP „Šume TK“ i „Direkcija regionalnih cesta TK“,  tako da su zajedničkim snagama uspjeli uspostaviti prodnost na većini puteva na području općine Kladanj.

Posao je zahtjevan jer je 48 naseljenih mjesta raspoređeno na 333 kvadratna kilometra.

„Do jutros je u 40 naseljenih mjesta uspostavljena puna prohodnost. Imamo još u dijelu MZ Tuholj nekoliko naseljenih mjesta gdje bi puna prohodnost trebala biti uspostavljena tokom dana i u nekoliko povratničkih mjesta gdje takođe čistimo snijeg“,  rekao je načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović.

Skroman općinski budžet ne može pokriti sve potrebne zahvate na čišćenju snijega. Već je potrošeno 90 % planiranih sredstava tako da su predstavnici Općine Kladanj uputili zahtjev za pomoć Kantonalnoj upravi civilne zaštite i Vladi TK. Kažu da je posljednih dana najkritičnije bilo u mjesnim zajednicama Tuholj i Brateljevići.

„Problem je što više nemamo gdje sklanjati snijeg, ali evo cijenim da će i to biti završeno. Posebno su ugroženi rubni dijelovi gdje su nanosi snijega i do 120 cm“,  dodao je Čavkunović.

Kapaciteti lokalnih izvođača su ograničeni, ali ogroman posao je završen zahvaljujući pomoći kantonalnih institucija. I građani su pokazali spremnost da pomognu u vanrednoj situaciji stavljajući  na raspolaganje svoju mehanizaciju, što je olakšalo prevazilaženje problema.

(TI/RTVTK)