DSO Promus

petak, 11 Januar 2019 17:15

"Klimava" koalicija u TK pred raspadom: Poslanici SBB- glasali mimo koalicionog dogovora

1101 skupstina

Kao što danas ranije pisali, rukovodstvo Skupštine TK nije izabrano ni u nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine TK.

Sa dnevnog reda su skinute sve tačke osim one kojom biraju delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ostao je sporan izbor člana rukovodstva Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda, a dok se ne steknu uvjeti za njegov izbor, ova tačka dnevnog reda konstituirajuće sjednice je prolongirana.

Nakon današnje sjednice je jasno i da “Građanski blok” prethodno sačinjen od SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH nema više skupštinsku većinu od 19 poslanika jer su članovi SBB-a neposredno prije skupštine svojim koalicionim partnerima saoptili da neće podržati kandidata DF-a Mahira Mešalića za predsjednika Skupštine iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon (ne)očekivanog "iskakanja" SBB-a ponovo su na stolu sve opcije za formiranje stabilne većine u Skupštini TK. Sve glasnije se govori o koaliranju SDP-a sa najviše zastupnika u Skupštini sa SDA ili PDA, što bi u tom slučaju značio i raspad Građanskog bloka jer su u Našoj stranci i DF-u bili isključivi da ne žele u koaliciju ni sa jednom od ove dvije stranke.

Ukoliko se iz SBB-a u međuvremenu ne predomisle, proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu se vraća na početnu poziciju, tri mjeseca nakon izbora.

(Tuzlainfo.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu