Veče folklora i sevdaha u Šerićima: KUD “Modrački mornari” obilježili 44. godine rada

by nedim
| 22:33

Folklor spaja ljude, a ples i pjesma ih nadahnjuju. Tako je oduvijek i u Šerićima kod Živinica.

Davne 1977. godine osnovano je Kulturno-umjetničko društvo pod nazivom “Modrački mornari”. U subotu uvečer održali su cjelovečernji koncert u vidu Smotre folklornog stvaralaštva, a kako bi svojim mještanima, ali i drugim gostima, pokazali sve ono što su radili u proteklom periodu.

– Primarni cilj bio je predstavljanje tradicije u najljepšem svjetlu, svjetlu koji zaslužuje. Na ovaj način je Kulturno-umjetničko društvo “Modrački mornari” obilježilo 44. godine svoga rada”, naveli su Tuzlainfo.ba organizatori koncerta.

Osim domaćina, nastupilo je pet folklornih ansambala koji su skupili Bosnu i Hercegovinu na jednu scenu i prisutnima omogućili pravo putovanje kroz vrijeme.

Tako su prisutni mogli pogledati folklorne koreografije društava: KUD “Izvor” Kiseljak, KUD “Visoko” Visoko, KUD “1001 noć” Fojnica, KUD “Bosnia Folk” Zenica i KUD “Ivan planina” Tarčin. Pored tradicionalnog plesa, publici je pružen užitak izvedbi sevdalinki u interpreataciji Gradskog hora “Živinice”.

Ovakve smotre odlična su prilika za podizanje svijesti građanstvu o ljepoti, ali i važnosti tradicije, koje se ni u jednom slučaju ne smijemo odreći.

Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Živinice./Tuzlainfo.ba, S. Pirić/

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.