Dramski studio za djecu i mlade: Poziv publici na javne prezentacije

by admin2
| 8:59

Javne prezentacije polaznika Dramskog studija uzrasta od 6 do 24 godine Pozorišta mladih Tuzle će se realizovati u periodu od 10.1. (četvrtak) do 13.1. (nedjelja) na sceni Dvorane “Kaleidoskop” uz podršku Centra za kulturu Tuzla.

Sadržaj prezentacija čine različiti oblici umjetničkog izražavanja na sceni; poput imitacija, bespredmetnih radnji i monologa. Javne prezentacije označavaju kraj početne faze studija, nakon čega slijedi napredna faza i proces rada sa polaznicima na spremanju igrokaza ili predstave.

Za 15 godina postojanja Pozorišta mladih Tuzle kroz Dramski studio ove vrste je prošlo 4500 polaznika zajedno sa timom od 20 edukovanih stručnjaka za pedagoški rad s mladima, a svake godine se vrši redovan upis novih članova.

Princip rada u Dramskom studiju je baziran na osposobljavanju mladih da vjeruju u svoje ideje i sposobnosti, doprinosu fizičkom i umnom razvoju, slobodi izražavanja emocija i funkcionalnom timskom radu.

Polaznici kroz kreativni pristup svijetu glume razvijaju socijalnu svjesnost, sistem vrijednosti i svoje stavove; kao i empatiju i toleranciju što su ključne osobine za razbijanje predrasuda. Istraživanja provedena na 65 ispitanih polaznika Dramskog studija su pokazala da ova vrsta umjetničkog izražavanja uz muziku, ples, pjevanje i glumu ima veliki značaj u odbacivanju negativnih stavova i prevenciji nasilnih i drugih oblika poremećaja u ponašanju.

Primarni cilj Dramskog studija za djecu i mlade, kao i Pozorišta mladih Tuzle, se možda i krije u dugogodišnjem sloganu: “Mjesto sigurnog odrastanja.”

Ulaz na sve prezentacije je besplatan.

(Tuzlainfo.ba)