Kantonalno tužilaštvo TK: Potvrđena optužnica protiv pet osoba u vezi sa javnim nabavkama

by admin2
| 13:47

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezana je za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin u Kantonalnim javnom komunalnom preduzeću GRAS Sarajevo od firme Junuzović Kopex Lukavac tokom 2017. godine iz budžetskih sredstava Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Također, optužnica se vezuje i za pokušaj da se na isti način provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u, od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja, što je spriječeno istragom Tužilaštva i Federalne uprave policije FBiH.

Optužnica je potvrđena i protiv pravnog lica Junuzović Kopex radi krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optuženi su Mujo Fišo- bivši ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Haris Gušić-privremeni upravitelj u GRAS-u, Adnan Himzanija-predsjednik Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanel Neziri-advokat i edukator za javne nabavke, te Amir Junuzović-vlasnik i osnivač firme Junuzović Kopex Lukavac.

Pomenuti su optuženi da su, u udruženju koje je formirao Fišo kao ministar u Vladi Kantona Sarajevo, a koji je sa Junuzovićem dogovorio da se kupovine autobusa u GRAS-u obavljaju isključivo preko privrednih društava u vlasništvu Junuzovića, u udruženju imali različite uloge i zadatke, te su suprotno Zakonu o javnim nabavkama i poslovnim interesima GRAS-a, u periodu od maja do decembra 2017. godine, učinili više radnji kako bi došlo do relizacije kupovine 26 rabljenih autobusa u GRAS-u, čime su firmi Junuzović Kopeks, kao razliku u nabavnoj i prodajnoj cijeni autobusa, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 462.000 KM.

Pri tome je, uz odredbe Zakona, zanemareno i mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH, u kojem je, između ostalog, navedeno da relevantno tržište javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo nije otvoreno za konkurenciju, što znači da GRAS nije i ne može bit izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama. Pri tome se također nije vodilo računa o mogućnostima održavanja i servisiranja vozila i drugim stvarnim potrebama GRAS-a.

Također, u oktobru i novembru 2017. godine, u cilju realizacje dogovora da se Junuzović Kopexu pribavi imovinka korist, po sličnom principu, izbjegavajući postupak javnih nabavki i zanemarujući poslovne interese GRAS-a, zaključen je ugovor o kupovini 25 minibus vozila, do čije realizacije nije došlo, te su na taj način pokušali da ovoj firmi pribave protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 630.000 KM. Pri tome se nije vodilo računa, iako su upozoreni, da se radi o minibus vozilima koja imaju nedostatak jer se radilo o turističkim vozilima na kojima je trebalo uraditi više popravki, a posebno u kočionom sistemu kako bi se prilagodila brdskim uslovima vožnje u i oko Sarajeva.

Optužnicom je nadležnom sudu predloženo da se od firme Junuzović Kopex oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 462.000 KM, te da sud u cilju oduzimanja ovih sredstava donese privremenu mjeru obezbijeđenja ovog novčanog iznosa.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.