Živinice: Američko-njemačka firma otvara fabriku i upošljava 80 radnika

by nedim
| 18:36

Američko-njemačka korporacija Henning osnovala je prije nekoliko mjeseci firmu u Bosni i Hercegovini pod imenom Henning BH i ona bi trebala u Živinicama krajem januara krenuti s proizvodnjom dijelova za elektrogeneratore.

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković sa Radiosarajevo je izjavio da je već nekoliko inženjera otišlo na obuku u jednu od zemalja gdje Henning ima proizvodnju.

“Tvornica je locirana u Poslovnoj zoni Ciljuge II, s proizvodnjom bi trebala krenuti krajem januara, a posao bi trebalo dobiti između 80 i 100 radnika. Cjelokupna proizvodnja trebala bi ići za američko tržište”, napomenuo je Kamenjaković, kazavši da, ukoliko bude sve išlo po planu, Henning bi proširio proizvodnju na dodatnih 20 do 30 dunuma zemlje.

Prema njegovim riječima, Općine Živinice se u svojoj strategiji razvoja opredijelila za razvoj metalne i elektro industrije, pored trgovine, poljoprivrede i drvne industrije. Odn dodaje da je sjedište tvrtke Henning u Rockfordu u američkoj saveznoj državi Illinois, dok proizvodnju ima u Češkoj Republici, Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji, Japanu, Meksiku, Južnoj Koreji i Francuskoj.

“U početku bi u BiH proizvodili dijelove za elektrogeneratore, a kasnije bi i čitave elektrogeneratore proizvodili u BiH. Oni će raditi prvih godinu, dvije dana testno da provjere funkcionira li sve. Kasnije bi preselili proizvodnju iz drugih zemalja u BiH, povećali bi broj zaposlenih na između 300 i 400 radnika”, izjavio je Kamenjaković.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.