Pregovori oko vlasti u TK: Novi premijer će biti iz Tuzle

by admin2
| 18:17

Predstavnici pet političkih stranaka koje čine većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona, SDP, DF, SBB, Stranka za BiH i Naša stranka nastavili su danas pregovore o formiranju vlasti Tuzlanskog kantona. Postignuta je saglasnost oko rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona te je dogovoren nastavak konstituirajuće sjednice. Ime mandatara nove Vlade TK biće poznato naredne sedmice, a ono što je poznato je da će budući premijer biti SDP-ov kandidat iz Tuzle.

– SDP-u pripada mjesto premijera i najmanje šest ministarstava. Premijer TK mora biti iz SDP-a i mora biti iz Tuzle. Tuzlanski kanton nikada u svojoj historiji postojanja 23 godine nije imao Tuzlaka za premijera. U ovom momentu SDP kao velika politička partija ima mnogo kadrovskih rješenja. Sada se ta priča svela na tri kandidata, dva muškarca i jednu damu – kazao je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a TK.

Od šest ministarstava koja pripadaju SDP-u neka su već unaprijed dogovorena, a to su MUP, Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo za sport i mlade. Druga dva bi trebala biti dogovorena u naknadnim pregovorima.

Četiri koaliciona partnera SDP-a, treba da podijele preostalih šest ministarstva, što će biti težak posao.

Kako je istakao Enver Bijedić, SDP je DF-u prepustio mjesto predstavnika bošnjačkog naroda u rukovodstvu Skupštine TK s obzirom da je DF druga po kapacitetu stranka u ovom zakonodavnom tijelu.

– Predstavnik hrvatskog kao i srpskog naroda će biti iz SDP-a. Ukoliko Mahir Mešalić (DF) ne dobije potreban broj ruku, jer su SDA i PDA već kazale da ga neće podržati, rukovodstvo Skupštine TK iz reda srpskog i hrvatskog naroda se može izglasati i imat ćemo dva člana rukovodstva i Skupština može funkcionisati normalno dok se ne riješi pitanje bošnjačkog člana – ističe Bijedić.

Datum održavanja konstituirajuće sjednice će utvrditi Kolegij Skupštine u petak.

(Tuzlainfo.ba)