Advokat uhapšenog policajca iz Tuzle: Dokazi su u kategoriji “rekla-kazala”, radi se o odmazdi

by nedim
| 12:05

Foto: Ilustracija

U svojstvu advokata-branitelja policijskog službenika Slađana Iličića, koji je lišen slobode zbog navodnog izvršenja krivičnog djela Primanje dara ili drugih oblika koristi i Krivotvorenje službene isprave, u svojstvu njegovog advokata danas se saopštenjem za javnost oglasio Mirnes Ajanović.

U saopštenju se navodi:

U skladu sa obavezama objektivnog informisanja javnosti, ističem da u  dokazima Tužilaštva ne postoji ni jedan svjedok koji je izjavio da je davao novčana sredstva kako bi se oslobodio prekršajne kazne, niti materijalni dokaz koji bi potvrdio navode Tužilaštva, a ni označena novčanica, koja se navodi kao dokaz, prilikom pretresa nije pronađena kod policijskog službenika Slađana Iličića.

Shodno navedenom dokazi Tužilaštva se imaju smatrati dokazima iz kategorije rekla-kazala dokaza, koje je Ustavni sud BiH u svojoj Odluci broj AP-1885/13 oglasio proizvoljnim i neosnovanim, pa je osnovano sumnjati da je lišavanje slobode Slađana Iličića rezultat brutalne odmazde.

Naime, Slađan Iličić je inicijator podnošenja tužbi policijskih službenika protiv Tuzlanskog kantona, zbog nepoštivanja Presude Ustavnog suda Federacije BiH broj U-36/11, kojom je presuđeno da kantoni moraju uskladiti svoje propise sa federalnim propisom u primjeni koeficijenata za obračun plata policijskim službenicima. Tužbom je zatraženo da se policijskim službenicima izvrši isplata razlike manje isplaćenih plata, bez diskriminacije, jer je plata u TK izrazito manja u odnosu na plate policijskih službenika u, recimo, Kantonu Sarajevo.

Kantonalnom sudu u Tuzli je dostavljena žalba sa detaljnim obrazloženjem neosnovanosti određivanja mjere pritvora Slađanu Iličiću, koji je 27 godina policijsku dužnost obavljao bez bilo kakve nepravilnosti – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)