Policijske akcije u 2018. godini: U TK razbijeno sedam kriminalnih grupa

by admin2
| 9:53

Od ukupno 38 privedenih nakon akcija usmjerenih protiv kriminalnih grupa, njih 30 je predmet različitih optužnica Kantonalnog tužilaštva TK-a. U prvih deset mjeseci prošle godine uhapšeno je 38 osoba koje se dovode u vezu sa najmanje sedam kriminalnih grupa, koje su u toku prošle godine razbijene u policijskim akcijama provedenim na području Tuzlanskog kantona. Ovo je za Oslobođenje potvrđeno u Upravi policije MUP-a TK-a, u kojoj su, s obzirom na ostvarene rezultate, zadovoljni sigurnosnom situacijom u ovoj oblasti.

– Imajući u vidu ukupan trend pada kriminaliteta, odnosno smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za 3,6 posto te kako je aktivnošću službenika Uprave policije povećana stopa rasvijetljenosti krivičnih djela, za period od januara do oktobra, može se konstatovati zadovoljavajuća sigurnosna situacija, rečeno je iz ureda direktora Uprave policije Dževada Kormana.

Od ukupno 38 privedenih, protiv čak 30 osoba podignute su optužnice za različita krivična djela, među kojima su najčešće teške krađe i distribucija opojnih droga. Tokom prošle godine zaplijenjene su veće količine osam različitih droga, a među onima koje su najčešće oduzimane su marihuana, amfetamini i heroin.

Jedna od najupečatljivijih akcija provedena je u aprilu, kada je u Kalesiji uhapšena cijela porodica zbog sumnji da su preprodavali drogu koju su nabavljali na Sokocu. Tada su, podsjetimo, uhapšeni 33-godišnji Admir Jusupović, zvani Petak, njegov brat Demir Jusupović (37), bratić Aldin Jusupović (19), nevjenčana supruga Smilja Čančarević (31), majka Ferida Jusupović (61) i snaha Alma Čatibušić (31), svi iz Kalesije.

Admir Jusupović je cijelu porodicu uveo u posao sa drogom, osim oca, koji se zbog infarkta nije mogao posvetiti porodičnom biznisu. Oni su od jula pretprošle do aprila prošle godine sa Sokoca i drugih lokacija nabavljali veće količine kanabisa, heroina, kokaina, spida i ekstazija, te su ih dalje distribuirali. Jusupović se teretio i za učestvovanje u pucnjavi početkom januara prošle godine u Kalesiji.

Prema informacijama iz MUP-a, došlo je do povećanja broja dokumentovanih i otkrivenih krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droga za 55 ili 24 posto u odnosu na isti period 2017. godine. Početkom decembra uhapšena je organizovana kriminalna grupa, odgovorna za počinjenje najmanje 52 krivična djela teške krađe.

Četiri osobe sa područja Banovića, Tuzle, Živinica i Lukavca uhapšene su zbog postojanja sumnje da su organizovale kriminalnu grupu s ciljem krađe visokonaponskih kablova i elektroinstalacija sa Površinskog kopa Dubrave Rudnika Kreka. Zbog ovoga je u nekoliko navrata prekidan rad u rudniku, a u dva navrata su demontirali i transformator, čineći štetu od oko 220 hiljada KM, a sebi pribavljajući korist od 150 hiljada KM.

U ovoj, ali i u više drugih akcija usmjerenih protiv kriminalnih grupa redovno je plijenjeno i vatreno oružje, pa je u prvih 10 mjeseci prošle godine ukupno oduzeto osam pištolja, jedna poluautomatska puška, jedna puška M-58, te više komada municije za pištolje i puške.

(TI/Oslobođenje: Miren Aljić)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.