Tuzlanski kanton: Ko će u premijersku stolicu, a ko u rukovodstvo Skupštine?

by nedim
| 7:11

U prostorijama Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli danas će biti održan sastanak građanskog bloka oko formiranja rukovodstva Skupštine TK, piše BHRT.

Građanski blok će na ovom sastanku definisati imena svih kandidata i predložiti ih kolegiju Skupštine, čija će sjednica biti održana u srijedu, a kolegij će definisati datum održavanja nastavka 1. konstituirajuće sjednice Skupštine TK.

Za predsjednika Skupštine biće kandidovan DF-ov Mahir Mešalić, koji neće dobiti podršku opozicionih bošnjačkih stranaka SDA i PDA, što bi moglo dovesti do privremenih blokada u konstituisanju rukovodstva Skupštine TK.

Kada je u pitanju formiranje izvršne vlasti, iz građanskog bloka kažu da još uvijek nisu definisali podjelu ministarstava niti imena budućih ministara i mandatara Vlade TK.

Ono što je poznato je da će mandatar sigurno biti iz SDP-a i da bi Tuzla napokon trebala dati jednog premijera, a kao najozbiljniji kandidati spominju se nekadašnja ministrica finansija Alisa Bijedić i Aziz Čačković, nekadašnji ministar turizma i saobraćaja u Vladi TK.

(TI/BHRT)