KO SDP Tuzla: Protivimo se izgradnji odlagališta šljake i pepela na PK Šićki Brod

by admin2
| 11:50

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla protivi se izgradnji novog odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod. Smatraju neprihvatljivim izmjene prostornog plana TK kojim bi se omogućila izgradnja odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod.

Iz ove stranke napominju da su kroz javne rasprave lokalne vlasti Tuzle i Lukavca iznijele jasan stav da se protive ovim izmjenama, također u strategijama razvoja Grada Tuzle i Općine Lukavac ova je lokacija predviđena za druge namjene.

˝Želimo naglasiti da se lokacija na kome se nalazi PK Šićki Brod ne može pretvoriti u odlagalište šljake i pepela jer se isti još uvijek vodi kao rudnik i postoje zakonski propisi koji nisu ispoštovani u vezi zatvaranja rudnika. Da bi se uopšte razmišljalo o nekoj lokaciji za odlagalište šljake i pepela potrebno je sprovesti mjere zaštite, kao i izraditi ekološke elaborate i studije štetnosti na stanovništvo i okolinu. To u ovom slučaju nije učinjeno iz poznatih razloga, jer bi takva studija dobila negativnu ocjenu.Elektroprivreda mora biti svjesna da su sa postojećim odlagalištem i načinom na koji upravljaju sa istim izgubili povjerenje građana, pa stoga i ne čudi veliki otpor lokalnih vlasti i njihovih građana˝, saopšteno je iz KO SDP Tuzla.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.