U TK zaraženo 80 učenika, hoće li doći do prelaska na online model nastave?!

by nedim
| 13:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Iako je epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu sve nepovoljnija, nastava u svim osnovnim i srednjim školama odvija se normalno, s tim što je zbog ograničavanja širenja zaraze zabranjena kabinetska nastava. Broj zaraženih učenika u svim školama, prema posljednjim informacijama, iznosi 80, što je oko 0,3 posto u odnosu na ukupan broj učenika.

Kako je Oslobođenju kazala dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK-a, želja svih je održavanje normalnog modela nastave. Međutim, online model će biti neizbježan u nekim slučajevima.

– Trenutno nemamo veliki broj oboljenja djece, samo 80 školaraca u TK-u koji imaju kombinaciju gastro-intestinalnih i respiratornih simptoma. Nemamo težih formi bolesti, što je dosta dobro, rekla je ona.

Slučajevi u kojima će se pribjegavati online modelu održavanja nastave jesu izraženija pojava zaraze koronavirusom unutar jednog razreda ili škole.

– Mi želimo po svaku cijenu održati postojeći model nastave, ali online model će se morati primijeniti u individualnim slučajevima, kada je, recimo, cijeli razred stavljen u izolaciju. To će trajati desetak dana, odnosno koliko bude potrebno da učenici izađu iz izolacije, kazala je Mulić.

Iako se kabinetska nastava po inerciji od prošle godine nije održavala ni u jednoj školi od početka školske godine, Vlada TK-a je donijela naredbu da se kabinetska nastava do daljnjeg obustavi, osim u slučajevima tjelesnog odgoja i informatike, piše Oslobođenje.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.