HDZ BiH Soli: Zaustavite daljnju ekološku katastrofu tuzlanske i lukavačke regije

by nedim
| 19:10

Županijski odbor HDZ BiH Soli izražava protivljenje ponovnoj aktualizaciji priče i namjere da se na lokaciji PK Šićki Brod planira novo odlaganje šljake i pepela, a što je vidljivo kroz izradu prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana TK 2005.-2025. godine kojeg radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ.

Zabrinjavajuće je da se prilikom izrade izmjena prostornog plana u potpunosti zanemaruje volja mještana Lukavca i Tuzle koji su putem peticija i zborova građana iskazali izričito protivljenje gradnji deponije na ovom lokalitetu. Također, podršku protivljenju su zaključcima iskazali Općinsko vijeće Lukavac i Gradsko vijeće Tuzla.  Podsjećamo da već postoje aktivna odlagališta šljake i pepela u neposrednoj blizini čije štetne posljedice lokalno stanovništvo trpi već desetljećima. Postojeća odlagališta svakodnevno zagađuju okolno zemljište, podzemne i površinske vode što dovodi do povećanja kancerogenih oboljenja lokalnog stanovništva,  a da istovremeno svi zanemaruju upozorenja o štetnosti. Podsjećamo da već godinama traje borba lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija koji traže da se postojeća šljačišta ureda prema važećim zakonskom propisima, ali nažalost bezuspješno.  Također ističemo da je osiguranje lokacije za izgradnju deponije i šljake u prijedlogu izmjena prostornog plana u suprotnosti sa Zakonom o rudarstvu i Zakonom o zaštiti okoliša.

Smatramo da je minimum poštivanja demokratskih standarda uvažavanje zahtjeva građana i očekujemo od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ da odustane od pokušaja osiguranja lokacije za izgradnju deponije šljake i pepela na lokaciji PK Šićki Brod – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.