Studenti u Tuzli zakazali proteste, kažu da vlast opstruira usvajanje njihovih zahtjeva

by nedim
| 22:18

Ranije najavljeni protesti studenata Univerziteta u Tuzli, održat će se u ponedjeljak, 27.09.2021.godine, u 10 sati.

Mjesto okupljanja je plato ispred Univerzitetske sportske dvorane, a zatim  planirana trasa puta prema Skupštini Tuzlanskog kantona , potvrđeno je večeras iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.

Protesti su jučer u skladu s procedurama prijavljeni u MUP TK-a.

– Ovim putem vas pozivamo na solidarnost i zajedništvo kada je u pitanju rješavanje pitanja upisa naših kolega i kolegica u narednu godinu studija. Kruže nezvanične informacije da resorno ministarstvo na sve načine pokušava opstruirati usvajanje naših zahtjeva, te izmjena Zakona koje bi išle u korist većini studenata. Rezultati zavise od nas samih i od spremnosti da se svi zajedno borimo za ostvarenje naših zahtjeva. Ukoliko se ne ujedinimo i istrajemo u našim zahtjevima, nećemo se na kraju kolektivno radovati. Dosadašnji odgovori nadležnih su i najbolji pokazatelj koliko su spremni sarađivati kada su u pitanju naši zahtjevi, te iznosimo na vidjelo trenutno stanje i pretpostavljamo da bismo naišli na zatvorena vrata i kada je u pitanju bezuslovni prelazak, što su pojedine kolegice i kolege zahtijevali. U našim zahtjevima i dosadašnjim potezima se traži bilo kakva greška kako isti ne bi bili usvojeni i odobreni. Mi razumijemo da stanje nije zadovoljavajuće i da ovim zahtjevima nisu riješeni svi problemi, ali dio njih jeste riješen i zajedno ćemo nastaviti rješavati eventualne probleme studenata kao i do sada – istaknuto je iz SPUT-a.

Podsjećamo, studenti traže održavanje hitne sjednice Skupštine TK i usvajanje zahtjeva studenata koji se odnose na prijenos četiri predmeta i rješavanje pitanja statusa imatrikulanta.