U Tuzli danas otvoren prvi Samit mladih TK

by Tuzla Info
| 21:00

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić danas je svečano proglasio otvorenim prvi Samit mladih TK koji se održava u Tuzli kao zaključak projekta Festivala mladih, koji u gradovima i općinama TK traje od 22. augusta do 22. septembra 2021. godine. Ovaj događaj ima za cilj okupiti sve organizacije, institucije, pojedince, donosioce odluka i privatni sektor oko ideje razvoja uvjeta za život i ostanak mladih u TK i BiH.

Vlada TK partner je Prvog samita mladih TK, a važno je napomenuti da je aplikaciju za status TK kao Evropske prijestolnice mladih 2025/26, Kantonalna vlada uvrstila u Straregiju razvoja TK za narednih pet godina, i time pokazala odlučnost da pruži stratešku podršku mladima. Prvi Samit mladih TK ujedinio je kanton, institucije, lokalne zajednice, nevladin sektor, sport i mlade u zajedničkoj misiji, a to je perspektiva, opstanak i ostanak mladih u svojoj domovini.

„Danas osnažujemo ideju pozitivne budućnosti mladih, koja je do sada bila uglavnom ispod političkih radara, pa čak i ispod radara akademske zajednice, koja je po ovom pitanju poprilično uspavana, izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić. On smatra da pitanje mladih podrazumijeva značaj i opstanak ove zemlje, te da se u to pitanje trebaju uključiti i stari i mladi, tvrdeći da je u BiH na sceni demokratsko pustošenje zemlje kroz odlazak mladih.

 

„Na Samitu ćemo pokrenuti ključna pitanja, šta to treba unaprijediti u javnim politikama, šta treba vladin i nevladin sektor da čini, kako bi ovoj zemlju održali na način da zainteresujemo mlade da ovdje uče, obrazuju se, da ostvaruju svoja prava i doprinose razvoju BiH“, poručio je premijer Hodžić. Čestitao je organizatorima i zahvalio se svima koji daju doprinos na pitanjima snaženja budućnosti za mlade.

Ministar za kulturu, sport i mlade TK, Zlatan Muratović kazao je, da je današnji event u funkciji promicanja univerzalne ideje da mladi ljudi predstavljaju perspektivu, ne samo u BiH, nego u svim zemljama koje na adekvatan način promišljaju svoju budućnost.

„Na ovaj način pokazujemo opredijeljenost Vlade TK ka kreiranju politika, koje će na jasan način pokazati mladim ljudima, da trebaju ostati u svojoj domovini, poručio je Muratović ističući da društvo u cjelini treba pokazati senzibilitet prema mladima.

„Ovaj Samit je svojevrsna prilika da restartujemo omladinski sektor i da napravimo nove veze kako sa Vladom TK, tako i sa lokalnim zajednicama. Proteklih mjesec dana smo intenzivno radili na tome i prezadovoljni smo. Preko 40 različitih organizacija se uključilo u realizaciju ovog projekta, zatim 6 lokalnih zajednica, Vlada TK, Federalno ministarstvo za kulturu i sport, nadam se da će to rezultirati uspješnom titulom Tuzlanskog kantona-Evropske prijestolnice mladih“, kazao je Amir Zonić direktor Festivala mladih. Organizator Samita mladih TK je Radio Kameleon uz brojne partnere iz vladinog i nevladinog sektora.