Narodno pozorište Tuzla: U 2018. godini obilježili dva velika jubileja i i osvojili nagradu za najbolju predstavu u BiH

by nedim
| 20:10

Narodno pozorište Tuzla za 2018. godinu može s pravom reći da je ova kalendarska godina bila izuzetno uspješna za njihovu kuću.

U ovoj godini su obilježili značajan kulturni jubilej našeg grada, 120 godina od osnivanja prvog profesionalnog pozorišta u Tuzli, a Narodno pozorište Tuzla je ovaj veliki jubilej obilježilo sa četiri premijerne predstave.

– Uspjeli smo to zalaganjem glumačkog ansambla, uposlenika i menadžmenta NP Tuzla, uz pomoć naših osnivača, Grada Tuzla i Vlade Tuzlanskog Kantona, kao i sponzora koji su nas podržavali u realizaciji projekata, a ponajviše zaslugom vjerne publike – istakli su iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Ove godine su uspjeli organizovati i ponovo u Tuzlu vratiti, tradicionalnu pozorišnu reviju Tuzlanski pozorišni dani. Revija u našem gradu i pozorištu živi još od 1989. godine i sa ovogodišnjom Revijom je obilježen i taj jubilej, 30 godina Tuzlanskih pozorišnih dana.

Tuzlanski pozorišni dani 2018 su kroz 10 dana održavanja ugostili devet pozorišnih predstava u produkciji jedanaest pozorišnih/kazališnih kuća iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine koje je pogledalo blizu dvije hiljade posjetilaca, što potvrdjuje ogromno interesovanje za teatarska zbivanja u BiH i regiji.

Ove godine učestvovali su i na nekoliko festivala u zemlji i regionu na kojima su osvojili i nekoliko značajnih nagrada od kojih vrijedi istaći veliki uspjeh sa predstavom „Posljednja ljubav Hasana Kaimije” koja je na Pozorišnim/kazališnim susretima “Brčko 2018” osvojili šest nagrada među kojima i Grand prix nagradu za najbolju predstavu u cjelini „Statua Grand prix susreta”.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.