Nema novca za tu namjenu: Uvezivanje staža tek za 62 radnika iz TK

by nedim
| 10:52

Sa 37 godina radnog staža Zumreta Mehikić, bivša radnica banovićkog Borca, još nije dobila nijednu penziju. Iako je zajedno sa najmanje četiri kolegice već stekla uslove za penzionisanje, Zumreta se nije našla na spisku za uvezivanje radnog staža po programu kantonalne i federalne vlade – piše Oslobođenje.

Procedura gotova

– Meni staž nije uvezan od 1999, kao i drugima koji su sa mnom radili. Ne znam zašto su nas zaobišli, a uvezali su staž za radnike privatne firme. Ja sa 56 godina nigdje ne mogu dobiti posao, a nemam ni penzije. Od čega da živim, pita se Zumreta.

Umjesto Zumrete i stotina drugih radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, ali u nju nikad nisu otišli zbog neuvezanog radnog staža, staž će biti uvezan za 62 radnika i to 34 iz TTU-a, 12 radnika gračaničke Fortune, 11 Remontmontaže iz Tuzle, pet radnika Rudar Investa iz Banovića i sedam radnika firme IRM Company iz Tuzle, koja je osnovana unutar firme Remontmontaža i njena je tzv. kćerka preko koje je Remontmontaža godinama poslovala zbog blokiranih vlastitih računa.

Uvezivanje staža za ova 62 radnika bit će omogućeno kroz program federalne Vlade, koja će za ove svrhe izdvojiti oko 424.000 KM, čime će biti podmirene obaveze prema Fondu PIO za preduzeća iz TK-a. Uz ovaj novac, Vlada TK-a je izdvojila blizu 156.000 KM, čime će biti pokriveno neuplaćeno zdravstveno osiguranje i nezaposlenost.

– Radna grupa je predložila, a Vlada TK-a usvojila odluku o odobravanju sredstava sa escrow računa i njihov prenos kod Razvojne banke FBiH. Ovo će ići na ime neuplaćenih doprinosa za zdravstveno i doprinosa za nezaposlene za radnike koji su ostali su bez radnog angažmana u firmama sa većinskim državnim kapitalom, saopšteno je iz Vlade TK-a.

Kako nam kaže Nurdin Muhamedbegović, pomoćnik u Ministarstvu za rad TK-a, sva procedura treba biti gotova do nove godine. Međutim, staž dotad vjerovatno neće biti uvezan.

– Vlada TK-a je odradila svoj dio posla, a staž će radnicima biti uvezan kada se steknu novčani uslovi za to, ističe Muhamedbegović.

Iako je sredinom ove godine, kada je program uvezivanja staža bio najavljen, bilo planirano povezivanje staža za barem duplo više radnika, zbog nedostatka novca bit će uvezan staž za samo njih 62.

Jedini kriterij

– Izabrani su radnici koji su najranije stekli uslove za penzionisanje, pa će to biti i kriterij po kojem će uvezivanje biti rađeno u skladu sa količinom novca koja bude osigurana, dodaje Muhamedbegović.

Sindikat solidarnosti smatra da je ovaj program prevara prvenstveno federalne Vlade, koja se već davno obavezala donijeti zakon o uvezivanju staža za sve radnike.

– Ovo je samo djelimično rješavanje problema. Šta su 62 radnika u odnosu na hiljade njih koji i dalje čekaju da im se staž uveže, a stekli su uslove za penzionisanje prije nekoliko godina? Za sve to vrijeme, ti radnici nisu mogli dobiti zaposlenje i samo oni znaju kako žive. Država, koja je dozvolila da se pojedinci obogate na tome što nisu isplaćivali zakonske doprinose, ništa ne radi da to promijeni, poručuje Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti iz Tuzle.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.