Optužnica protiv osam osoba: Osumnjičeni za ratne zločine na području Lukavca i okoline

by nedim
| 6:51

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv – Zijada Srabovića, Refika Morankića, zvanog “Fiko”, Ahmeta Bajrića, zvanog “Ahmo”, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, zvanog “Žera”, Pašage Čajića, zvanog “Čaja”, Samira Džambića, zvanog “Džambo” i Mirsada Žilića, zvanog “Žila” i “Mirso”.

Optuženi se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica ih tereti da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanata i pripadnika TO Lukavac, Vojne policije, tzv. “Fikine jedinice” i HVO-a Modrac, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

Oni su optuženi za ratne zločine počinjene nad više od 20 žrtava, civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni na više lokacija na području Lukavca i okoline.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene i zlostavljane na izrazito ponižavajuće načine, nanošene su im teške fizičke i psihičke ozljede, vršeno seksualno zlostavljanje i ponižavanje žrtava i druga nečovječna djela.

Počinjenim zločinima su žrtvama nanesene teške ozljede, a dva zatočenika su podlegla od posljedica zlostavljanja.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 42 svjedoka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.