UKC Tuzla: Prezentovani rezultati rada na projektu adaptacije Klinike za dječije bolesti

by admin2
| 18:52

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada na projektu rekonstrukcije i adaptacije Klinike za dječije bolesti. Također na današnjoj konferenciji govorilo se i o projektu “Za ljepši osmjeh dječiji ” koji je Univerzitetski klinički centar Tuzla sproveo u saradnji sa Fondacijom Junuzović i Radio Kameleonom.

Učesnici konferencije za novinare bili su: ministar zdravstva u Vladi TK dr. Bahrudin Hadžiefendić, direktor UKC Tuzla prof.dr. Nešad Hotić, pomoćnik direktora za medicinske poslove prof. dr. Fahrija Skokić, načelnik Klinike za dječije bolesti dr.med.sc. Edin Husarić i osnivač Fondacije Junuzović, gospođa Selvedina Junuzović.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Nešad Hotić ovom prilikom je sumirao postignute rezultate u godini koja je na izmaku. Završen je projekat zamjene dijela vanjske stolarije, a koji je finansiran sredstvima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Vlade TK.

Tokom 2018. godine ova klinika je dobila novi operacioni blok koji je povezan sa Odjeljenjem za dječiju hirurgiju i Odjeljenjem intenzivne njege. Također je naglasio da su uložena velika sredstva u nabavku nove medicinske opreme kao što su respiratori, inkubatori, topli stolovi i uz aparat. Direktor Hotić je rekao da se vodilo računa i o zanavljanju kadra te je dodjeljeno šest specijalizacija za ovu kliniku.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i rezultati  ostvareni u okviru projekta “Za ljepši osmjeh dječiji” koji je UKC Tuzla sproveo u saradnji sa Fondacijom Junuzović i Radio Kameleonom, a čija je vrijednost bila oko 100 000 KM.

Kako je istakla gospođa Junuzović u martu mjesecu 2018. godine, pokrenuta je akcija za prikupljanje sredstava za adaptaciju Klinike za dječije bolesti JZU UKC Tuzla. Tim povodom održano je i Donatorsko veče koje je okupilo mnogobrojne privrednike, ljekare i osobe iz javnog života, a prikupljena sredstva su uložena u adaptacije specijalističko-konsultativnih ambulanti sa dnevnom bolnicom i Odjeljenjem za pulmologiju i kardiologiju Klinike za dječije bolesti. Prema njenim riječima Fondacija Junuzović nastavlja sa započetim aktivnostima i već u martu 2019. godine planira novo Donatorsko veče.

Novinarima se obratio i ministar zdravstva u Vladi TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić koji je naglasio da Vlada TK pruža podršku u realizaciji svih projekata koji se implementiraju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Ministar je ovom prilikom novinare upoznao sa planovima za narednu godinu u kojoj su planirane kapitalne investicije kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za UKC Tuzla kao što su novi MG, CT, linearni akcelerator i drugo, saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.