Džindić: Optimistično je ono što smo vidjeli danas u RMU ‘Banovići’

by Tuzla Info
| 18:00

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je jutros Rudnik mrkog uglja Banovići i s kompletnom upravom Društva razgovarao o tome kako da aktuelna poslovna godina bude završena sa što manje problema, budući da je bio požar u rudarskoj jami.

Po Džindićevim riječima, uprava  ga je informirala da je požar ugašen, kao i da je u toku sanacija posljedica.

–  Očekujemo do 1. novembra da će prve tone iz podzemne eksploatacije biti izvađene, a samim tim očekujemo i finansijski oporavak s obzirom na to da je većina kvalitetnog uglja upravo tu – kazao je ministar.

Na sastanku je razgovarano i o kreditnim aranžanima, zaduženjima putem Razvojne banke i drugih banaka te je dogovorena izrada kvalitetne analize u narednih desetak dana uz pomoć ljudi iz Vlade Federacije BiH, a nakon toga održavanje sastanaka na kojima će biti  dogovorena procedura iznalaženja finansijskih sredstava radi daljnjeg investiranja u proizvodnu opremu neophodnu za nastavak proizvodnog procesa.

– U svakom slučaju, ono što smo vidjeli danas je je optimistično, sanirano je puno negativnih stvari koje su se u prethodnom periodu dešavale; vidimo i po procentu investiranja, proceduri i procesu nabavke rezervnih dijelova, itd. Nadamo da će ovaj trend domaćinskog upravljanja biti nastavljen, odnosno da će poslovna godina biti okončana onako kako to profesionalci rade  – zaključio je Džindić.

Prema izjavi direktora Društva Elvira Salihovića, na sastanku s Džindićem otvoren je čitav set pitanja koja se odnose na krucijalne probleme u preduzeću, koje je u fazi stabilizacije poslovanja, provođenja seta mjera.

– Ono što je najbitnije istaći, a nama je od presudne važnosti, jeste pokretanje jamske proizvodnje, odnosno dovođenja u funkciju organizacione jedinice jama – rekao je.

Direktor je izrazio zadovoljstvo zbog razumijevanja ministra Džindića i dodao da su za naredni period dogovoreni koraci koji bi trebalo da ishode određenim rezultatima, gdje će  Vlada FBiH i ministar Džindić određenim mjerama pružiti punu podršku.