Širom Tuzle: U petak velika akcija “Let´s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”

by Tuzla Info
| 16:00
0806 letsdoit
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas je u prostorijama Međunarodnog ateljea “Ismet Mujezinović” u Tuzli, održana je press-konferencija povodom najave desete terenske volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada “Let´s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”, koja će biti održana širom Grada Tuzla u petak, 17. septembra. Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji naše zemlje posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Projekat “Let´s Do It Tuzla” i terenske akcije koje se provode pod njegovim okriljem, sastavni su dio pokreta “Let´s Do It Bosna i Hercegovina”, odnosno “World Cleanup Day”, u kojem je u dosadašnjim ekološkim akcijama učešće uzelo preko 35 miliona volontera iz 168 zemalja svijeta. Tako su se Tuzla i ostali gradovi u BiH pridružili najvećem ekološkom volonterskom pokretu u svijetu, ujedinjenom u jednoj misiji – čišća i ljepša okolina za sve nas!

Deseta terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će provedena na nekoliko lokacija u užem gradskom jezgru, ali i na području okolnih mjesnih zajednica. Ove godine, lokaliteti su podijeljeni na slijedeći način: Tuzla – Centar u okviru čega se čisti: vidikovac “Kicelj”, park “Slana Banja”, parking pored Filozofskog fakulteta te parking ispred TC “Merkator”; Tuzla – Zapad koji obuhvata park iza RGGF-a, teren ispred Univerzitetske dvorane, put uz rijeku Jalu u naselju Irac, most kod Livnice, plato glavne željezničke stanice, park iza Direkcije rudnika “Kreka”, dvorište OŠ “Kreka” te park “Husinskih rudara”; Tuzla – Istok u okviru čega se uređuje područje naselja Sjenjak i Slavinovići – Luke; Tuzla – Ilinčica obuhvata pet reona na istoimenom izletištu te na kraju, ovom akcijom se obuhvata i lokalitet Tuzla – Kampus, koja akcija se sprovodi u sklopu “Festivala mladih 2021”. Pored gore pomenutih lokacija, ovogodišnjom akcijom biće obuhvaćene i sljedeće mjesne zajednice: Solina, Breške, D. Obodnica, Dobrnja, Mramor, Kreka, Gornja Tuzla, Husino i Kiseljak. Za sve volontere, učesnike terenskih aktivnosti, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

Pojedinačne registracije moguće su sve do samog dana akcije, putem web stranice www.tuzla.letsdoit.ba, dok su grupne prijave otvorene do 15.9.2021. godine putem e-maila tuzla@letsdoit.ba.

Ove godine, s ciljem poštivanja aktuelnih higijensko-epidemioloških mjera, neće biti centralnog okupljanja volontera. Okupljanje volontera će se vršiti na svakom reonu/lokaciji zasebno u vremenskom periodu od 09h do 09:30h, nakon čega će u pratnji organizatora projekta biti upućeni na lokacije koje će se čistiti, dok će akcije u mjesnim zajednicama biti realizovane po drugačijem rasporedu.

Više informacija o mjestima okupljanja i drugim tehničko-logističkim informacijama možete pronaći na web stranici www.tuzla.letsdoit.ba, kao i Facebook stranici “Let´s Do It Tuzla” u narednim danima. Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovoj terenskoj akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.