(FOTO) Nefisa Berberović – najbolja sportistkinja TK: Mogu među top 100 svjetskih teniserki!

by nedim
| 9:44

Nefisa Berberović (19), mlada tuzlanska teniserka koja iza sebe ima izutetno uspješnu sezonu, proglašena je i za najbolju sportistkinju Tuzlanskog kantona u 2018. godini u konkurenciji pojedinačnih sportova.

Godinu je završila kao 537. igračica na WTA listu, a ostvarila je napredak za više od 700 mjesta, što je uspjeh kojim se ne može pohvaliti mnogo teniserki na svjetskoj listi.

Blistavu karijeru je najavila još kada je u uzrastu od 12 do 15 godina osvajala turnire iz kalendara Tennis Europe, te igrala završni Masters turnir U16 na kojem nastupa osam najboljih mladih igračica Evrope. Sa 16 godina je osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Moskvi, a sa 19 već kompletirala i četiri titule na profesionalnim ITF Futures turnirama.

U 2018. godinu sam osvojila četiri titule i srebrnu medalju na XVIII Mediteranskim igrama u Španiji. Zadovoljna sam, ali na sve što je iza mene gledam kao nastavak moje prethodne putanje. Svjesna sam da sam do uspjeha u seniorskoj konkurenciji mogla doći samo preko uspjeha u juniorskoj konkurenciji. Na sve gledam kao na jedan kontinuitet, tako i ovu godinu koja je samo prolazna faza pred ono što me čeka – sumirala je Nefisa Berberović godinu na izmaku i zahvalila se Sportskom savezu TK koji je prepoznao njen rad.

Sa reketom se počela družiti još sa četiri godine. Kasnije je uporedo trenirala plivanje i karate. Na kraju se u potpunosti posvetila tenisu i očigledno nije pogriješila.

Prvi treninzi već sa četiri godine

-U svijet tenisa sa mojim bratom i sestrom usmjerili su me moji roditelji. Njihov stav je bio da sport daje bolju osnovu za razvoj zdrave ličnosti mladog čovjeka, a kada se pravila odluka u kojem pravcu to treba ići, odluka je bila na tenisu, koji u Tuzli zaiata ima veliku tradiciju. Zato je u mom početnom teniskom odgoju za mog trenera i odabran pokojni Miško Đuranović, čovjek iz poznate teniske porodice, a koji je na mene i moju karijeru ostavio neizbrisiv trag.

Đuranović je naučio osnovama tenisa i stvorio podlogu za kasnije uspjehe. Trenersku palicu od njega je preuzeo Kenan Malićbegović, a kasnije i Zoran Krajnc iz Slovenije.

-Trenutno sam na relaciji između Mostara, gdje radim sa trenerom Tvrtkom Bulićem i Ravenne u Italiji gdje me trenira Patricio Remondegui iz Argentine. U slučaju da sam nekoliko dana kod kuće u Tuzli, onda radim sa trenerom Ismarom Salčinovićem. Posljednjih šest godina sam i pod konstantnim nadzorom prof. Jasmina Zahirovića, koji je zadužen za moju atletsku pripremu. U fazama oporavaka, kada sam kod kuće, usmjerena sam na Polikliniku Sporticus i na dr. Edina Buljugića. Zaista sam prezadovoljna cijelim timom koji je oko mene.

Već četiri godine je članica Fed reprezentacije BiH. Debitovala je prošle godine u Talinu gdje je protiv Portugala igrala dubl sa sugrađankom Anitom Husarić i pobijedila. Nakon godinu dana u dresu sa državnim grbom je stigla i do vrijedne medalje na Mediteranskim igrama u španskoj Taragoni. Nefisa i Dea Herdželaš osvojile su srebrenu medalju u dublu, a samo je malo sreće nedostajalo da u meču sa Turkinjama Basak Erajdin i Ipek Oz dođu i do zlata.

-Sasvim je drugi osjećaj igrati za Fed reprezentaciju, nego kad idem na turnire gdje nastupam samo pod svojim imenom. Tu je timska atmosfera, drugačije se i navija i podržava, a igrati pod državnom zastavom je privilegija najboljih i zaista uživam u tim mečevima.

Mnogo naših sportista, posebno tenisera, promijenilo je sportsko državljanstvo. Zanimalo nas je da li su takve ponude stizale i na Nefisinu adresu.

– Bilo je o tome govora, ne mogu reći da nije, ali to sada  nije aktuelno Za one koji su miienjali sportsko državljanstvo ne mogu reći da ih ne razumijem.

Sistemska podrška države ili lokalnih nivoa vlasti, trebali bi stvarati uslove da nam mladi sportisti nemaju nedoumice ostati ili ne pod bh. zastavom ili birati onu koja te više cijeni. Podrška je posebna važna u tenisu, koji spada u red sportova u kojima je potrebno mnogo ulaganja. U slučaju Nefise Berberović, finansijska podrška dolazi isključivo iz jednog izvora.

Porodični projekat

-U mom timu, ja sam zadužena jedino za apsolutnu disciplinu po pitanju trenažnog procesa i takmičarskih obaveza. Što se tiče finansijskih ulaganja, za to je zadužen moj otac. Dakle, u finansijskom smislu, to je porodični projekat. Na drugi način se brine moja majka, koja je posvećena mojim oporavcima kada se vratim sa napornih takmičenja. Posebno mjesto zauzima moja nena, koja je stalno sa mnom u trenažnom procesu i stalno me prati na putovanjima, a kako mi ne bi ništa nedostajalo. Nenu svi u Evropi iz svijeta tenisa poznaju po njenoj vitalnosti i vedrini. To je stvarno jedan veliki tim, spona između privatnog i stručnog obuhvata desetak osoba.

Finansijska i druga podrška od strane bilo kojeg nivoa bh. institucija u njenom slučaju je izostala.

– Kada govorimo o podršci političkih struktura sjećam se podrške gospodina Mladena Ivanića tada člana Predsjedništva BiH i ambasadora BiH u Atini Branka Dokića, čiju sam podršku imala kao članice Fed reprezentaciju BiH u meču protiv Egipta. Kad je u pitanju odnos grada kao političke zajednice sa njenim lokalnim sportskim strukturama, radije ga ne bih komentarisala. Sva sreća pa moji rezultati ni na kakav način ne ovise o njima.

Uzlazna putanja u karijeri Nefise Berberoivć je i više nego očigledna, pa je za očekivati i da za 2019. godinu, na njenom isteku kažemo da je i ona za Nefisu bila najuspješnija. Šta je očekuje u narednoj godini i šta su njeni planovi u nekoj bližoj budućnosti, u njenom slučaju se već zna.

-Već u januaru me čeka serija vezanih turnira u Singapuru, a potom u Indiji. Onda na red dolazi Fed cup u Luxemburgu, u prvoj sedmici februara turnir u Trnavi u Češkoj. Uvijek nakon takvih serija slijedi analiza, odmor, fokus na naredne obaveze, pripreme i dalje ka svom predviđenom cilju za naredni period. U narednoj godini očekujem da upolovim svoj sadašnji ranking, što je realno. Prije četiri godine sam bila među top 20 igračica u svom uzrastu, kasnije treća u Evropi, sada u konkurenciji igračica koje nastupaju na ITF turnirima do 15000$ 19. na svijetu, svjesna sam da su moji uspjesi jedan kontinuitet, a ne neki incident. Ako ne bude nekih ozbiljnih povreda u narednom periodu, koje mogu svakog da zaustave, moje su ambicije vezane za plasman u top 100 na WTA listi, a potom se prave novi planovi – rekla nam je na kraju Nefisa Berberović, sasvim zasluženo najbolja sportiskinja Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.

(Tuzlainfo.ba/N.Ć)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.