Završena vježba Oružanih snaga BiH na vojnom poligonu „Manjača“

by Tuzla Info
| 19:00
Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 9. septembra 2021. godine na vojnom poligonu “Manjača” okončali su četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO SEL-2 ocjenjivanja.

Ocjenjivanje je realizirano po konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija NATO-u (Operational Capability Concept Evaluation & Feedback – OCC E&F), od strane ocjenjivača iz OS BiH uz nadzor NATO monitoring tima. Vježbom je rukovodio Direktorijat vježbe OS BiH, a zadatak istom je bila specifikacija, planiranje, realizacija, analiza i izvještavanje. Na čelu Direktorijata bio je komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki. Tok i realizaciju vježbe su kontrolirali i nadgledali visoki oficiri OS BiH, EUFOR-a i NATO-a.

Bataljonska borbena grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pokazala visok nivo obučenosti i interoperabilnost u skladu sa NATO standardima, te je u konačnici uspješno zadovoljila propisane norme i standarde.

Demonstrirana je izuzetna posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja. Oružane snage BiH potvrdile su visok nivo odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje  zakonom propisanih zadataka.

U narednoj godini u planu je ocjenjivanje nivoa NEL-2,  te se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO-vođenim operacijama.

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.