Teški uslovi i stara oprema: Rudari nemaju mnogo razloga za slavlje

by admin2
| 11:33

Proširenom sjednicom Sindikalne organizacije, Rudari “Kreke”, najvećeg bosanskohercegovačkog rudnika uglja, obilježili su 21. decembar, Dan rudara. Poručili su da nemaju razloga za slavlje, jer zbog niza problema ne ostvaruju proizvodne planove.

Kako ističu rudari, oprema sa kojom se radi je dotrajala, a malo se ulaže, što  ugrožava sigurnost radnika.

“Što se tiče ulaganja, slabo je ulaganje, mi što imamo ove opreme to je sve staro 35 godina možda i više, ali zahvaljujući nama mi smo opet te rezultate postigli. Te rezultate što dajemo, dajemo zahvaljujući nama i našem rukovodstvu” – kazao je Hamzalija Hadžić, zaposlenik u Rudnicima „Kreka“, površinski kop Dubrave.

Nakon niza godina poslovanja rudari Rudnika „Kreka“ došli su u situaciju da rudarski praznik „Dan rudara“ ne slave, nego ga obilježavaju, jer situacija u rudniku nikad nije bila gora, istakao je to predsjednik sindikalne organizacije Rudnika Kreka. Uslovi u kojima rade rudari nerijetko u pitanje dovode i same živote rudara, navode u sindikatu.

“Rudnik Dubrave koji nosi 50% proizvodnje u Rudnicima Kreka je neulaganjem odnosno nerješavanjem pitanja odlagališta Čajić doveden u poziciju da ukoliko se to hitno ne uradi, vrlo vjerovatno će morati reducirati proizvodnju pa čak i u nekim segmentima i obustaviti. Rudnik Šikulje koji je u potpunosti potopljen 2014. godine je sporom revitalizacijom opreme odnosno nikakvim ulaganjem doveden u poziciju da ne može nadomjestiti proizvodnju od ova dva Rudnika” – kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika „Kreka“ .

Od 158 miliona koje je vladajuće društvo trebalo uložiti u Rudnike Kreka u periodu od 2016-2018., uloženo je svega oko pet miliona i 800 hiljada KM ili 3,71% od planiranih sredstava za ulaganje. Rudnici Kreka u sastavu koncerna daju oko 45% ukupne proizvodnje, a ove godine preko dva miliona tona izaći će upravo iz ovog rudnika. No i bez obzira na ostvarene rezultate u poslovanju, zbog višemilionskih dugova, rudarima Rudnika Kreka, svaki mjesec upitne su isplate plata. U više navrata Sindikalne organizacije Rudnika „Kreka“ održavale su štrajkove zbog stanja u Rudnicima. Štrajk koji je održan 26. marta bio je simbol jedinstva Sindikalnih organizacija i snage koja se tada pokazala a kojom je postignut cilj –isplata plata.

“Kad god bude neisplaćena plata Rudarima „Kreke“, i kad budu ugrožena njihova prava na rad i zarađeno, uvijek će imati odgovor od Sindikata ovakakv kakav je bio 26. marta” – kazao je Tokić.

Nabavka širokog čela u rudniku Mramor, ključno je pitanje za siguran i uspješan rad Rudinika „Kreka“. Već nekoliko puta ovaj projekat je padao na tenderima, i rudari su ostali bez ovog vrijednog i za poslovanje bitnog dijela opreme. Sindikalne organizacije spremne su i na proteste, jer rad u nehumanim uslovima više nije izdrživ.

“Došlo je do konačnog usaglašavanja i mislimo da je ovo osnova koja nudi jedan ozbiljan ulazak u realizaciju ovog projekta. Ako zapazimo da se ponovo na određen način prolongira realizacija, onda ćemo se vratiti odluci koju smo imali već usvojenu od organa i tijela Sindikalne organizacije rudnika Kreka i organa i tijela Sindikata rudnika FBiH, i doći će do protestnog skupa” – istakao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.