GIKIL: Instalirana najnovija oprema za kontrolu sadržaja uglja, koksa i koksnog gasa

by admin2
| 9:38

U centralnoj laboratoriji GIKIL-a u rad su pušteni najsavremeniji uređaji za određivanje sadržaja sumpora u uglju i koksu, uređaj hromatograf za ispitivanje sadržaja u gasovima, te disk mlin za pripremu hemijskih analiza. Riječ je o proizvodima renomiranih proizvođača LEKO iz Amerike, te AGILENT i RETSH iz Njemačke – saopšteno je iz GIKIL-a.

Sva  ova mjerenja, pored potpune ulazne i izlazne kontrole kvaliteta sirovina, odnosno proizvoda, doprinijet će i dodatnom poboljšanju ekološke slike u GIKIL-u, jer će analize omogućiti brže dovođenje procentualnosti različitih komponenata u dozvoljene granice.

Pored toga, ovime je napravljen i značajan iskorak s ciljem poboljšanja uslova rada, jer će radnici od sada obavljati poslove u znatno zdravijem okruženju.

„Instrumenti koji su nabavljeni od prodajnih zastupnika iz Hrvatske i Srbije su uređaji prve klase i evo nakon dužeg vremena u GIKIL-u su stečeni uslovi za nabavku ovih izuzetno vrijednih aparata. Naši kupci traže najbolji proizvod, zahtjevi tržišta su sve strožiji, sve ove analize moramo raditi i po ISO standardima, tako da je korist višestruka. Aparati koji su stigli kao i oni za koje čekamo isporuku pomoći će da dobijemo tačne i brze rezultate, prije svega procenta sumpora. U toku je i nabavka aparata za analizu pepela, isparljivih materija i vlage, fiksnog ugljika, i to istovremenim mjerenjem čak 19 uzoraka“, kazao je Edib Džibrić, rukovodilac Sektora kontrole i kvaliteta.

O značaju ove investicije rado su govorili i saradnici iz susjednih zemalja.

„Instrument kojeg smo isporučili GIKIL-u služi za analizu uglja i koksa, a možda kao najbitiniji aspekt je ekološki doprinos jer na osnovu tačnog mjerenja znat će se i tačne emisije. Naša firma je zastupnik laboratorijske, ekološke i kompjuterske opreme renomirane američke kompanije i ovo je potpuno moderni aparat i prvi koji je instaliran u ovom regionu, tako da smo sretni da se baš radi o GIKIL-u“, kazao je Neven Kolinger, voditelj prodaje firme LabEKO iz Zagreba.

„Svakako da će GIKIL kroz ovakve investicije i spremnost za poboljšanje uslova u kontroli kvaliteta povećati vrijednost laboratorije, inventivnost i fleksibilnost, skratiti vrijeme pripreme uzoraka, povećati homogenost i reproducibilnost uzoraka, a konačni efekat će zasigurno biti i konkurentnost na svakom nivou. Imali smo zadovoljstvo da sarađujemo sa ovakvim timom i sve ovo će pomoći da GIKIL postane lider i u dijelu ekološke kontrole svojih sirovina i proizvoda“, kazala je Silvia Babarci, produkt menadžer firme Analysis iz Beograda.

Svi rezultati koji se dobiju u centralnoj laboratoriji GIKIL-a direktno će biti upućivani u fabriku Koksara s ciljem kontinuirane kontrole i poboljšanja rezultata rada.

„Nakon velikog broj završenih projekata kao i onih koji su u toku, i ova investicija je od velikog značaja za ispitivanje naših sirovina i proizvoda. Ono što je najvažnije jeste da ova oprema daje realne i tačne rezultate i s tim ciljem se modernizujemo, uz važnu činjenicu da ćemo ovime poboljšati i ekološke uslove, jer ćemo imati potrebnu kontrolu. Uz aparat za određivanje reaktivnosti koksa i druge uređaje koji su nabavljeni ranije, ukupna vrijednost ove investicije u GIKIL-u iznosi oko 300.000 KM“, istakao je Huso Jašarević, direktor fabrike Koksara.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.