“Hvata” vozila i na 700 metara: MUP TK dobio osam radara posljednje generacije

by nedim
| 12:17

Planskim aktivnostima Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, na podizanju stepena sigurnosti saobraćaja, sa posebnim akcentom na smanjenje saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama, a imajući u vidu da je nepropisna brzina kretanja motornih vozila jadan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća, izvršena je nabavka osam uređaja za mjerenje brzine (radara) TruCAM II, kao i obuka policijskih službenika za rukovanje istim.

Nabavljeni radari će biti raspoređeni po Policijskim upravama na korištenje. Radi se o mjernom uređaju poslednje generacije sa integriranim laserom i digitalnom kamerom za snimanje foto i video zapisa.

Radar TruCAM II prikuplja niz videodokaza za počinjene prekršaje, sa slikom visoke rezolucije na osnovu koje se vrši identifikacija vozila, registarske oznake, kao i vizuelne karakteristike osobe koja upravlja vozilom, na osnovu kojih je moguće identifikovati vozača.

Ovaj radar mjeri brzinu vozila u mjernom opsegu do 320 km/h, a vozila hvata na udaljenosti i do 700 metara danju. Radar funkcionira danju, noću i po složenim meteo uslovima, što u mnogome olakšava rad policije – saopšteno je iz MUP-a TK.

(Tuzlainfo.ba)