Federalno ministarstvo za boračka pitanja: Poboljšano stanje boraca povratnika u RS-u

by admin2
| 10:12

U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilčkog rata održan je radni sastanak ministra Salke Bukvarevića sa borcima povratnicima, odnosno predstavnicima kancelarija za pružanje pravne pomoći boračkim kategorijama iz općina Prijedor, Srebrenica, Foča, Modriča, Zvornik, Kotor Varoš i Milići.

Ministar Bukvarević je posebno naglasio da je radom kancelarija u manjem bh. entitetu osjetno poboljšano stanje boraca-povratnika kroz niz projekata ovog Ministarstva.

“Obim prava i sredstava za boračku zaštitu u ovom mandatu nije umanjivan, zahvaljujući Sporazumu Vlade FBiH i boračkih organizacija da se u narednih pet godina dostignuti nivo izdvajanja za boračka pitanja u iznosu od 315 miliona KM godišnje neće umanjivati. Isplaćivali smo sve invalidnine i naknade bez ijednog dana kašnjenja za 92.000 korisnika i za te namjene u ovom mandatu je isplaćeno više od milijardu i 200 miliona KM. Ratnim vojnim invalidima i drugim boračkim kategorijama isplaćeno je više od 20 miliona KM zaostalih obaveza iz prethodnog mandata, takozvane retroaktive. Kroz izmjene i dopune zakona riješili smo pitanja ranjenih na prvoj borbenoj liniji kao i onih RVI koji su bili po logorima i onih koji su iz zaštićene zone UN-a Srebrenica. Vratili smo u pravo na penzije 1.146 porodica šehida i poginulih boraca, a kojima je to pravo bilo oduzeto. Zatim, vratili smo pravo za 11.800 boraca na isplatni koeficijent kojima je taj koeficijent u prethodnom mandatu smanjen od 20 do 50 posto. Priznali smo status maloljetnih demobiliziranih boraca i povećali im procenat invalidnosti za deset posto. Nakon pet godina povećali smo isplatni koeficijent za invalidnine i naknade. Prvi put nakon 22 godine od agresije uspostavili smo jedinstven Registar pripadnika oružanih snaga BiH i korisnika boračkih prava.” – istakao je Bukvarević.

Sve ovo, ipak, nije dovoljno, zaključio je ministar i kazao kako je potrebno nastaviti kontinuitet pozitivnih promjena i rada na poboljšanju statusnih pitanja boraca na prostoru čitave Bosne i Hercegovine te da će Federalno ministarstvo i u budućnosti biti servis svim borcima.

Predstavnici kancelarija iz manjeg bh. entiteta naglasili su da je u ovom mandatu resorni ministar „izbrisao” entitetsku granicu u oblasti ostvarivanja boračkih prava i da su borci, sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, po prvi put mogli aplicirati na sve transfere Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te su posebno iskazali zahvalnost resornom ministru za razumijevanje i pomoć koju im je ukazao u ovom mandatu.

I ove godine borci povratnici iz manjeg bh. entiteta mogu aplicirati na Javni poziv za jednokratnu novčanu pomoć ukoliko ispunjavaju kriterije iz ranije objavljene Odluke. Podsjećanja radi, novac sa pozicije ušteda u proteklom periodu je vraćan u trezor, dakle nije usmjeravan borcima. Zahvaljujući naporima ministra Bukvarevića 9 miliona KM će ove godine kroz jednokratnu novčanu pomoć putem Javnog poziva biti dodijeljeno boračkoj populaciji.

Kazali su i da se mnogo projekata realiziralo u saradnji sa Federalnim ministarstvom, posebno ističući projekat boračkih zadruga i izgradnju spomen-obilježja širom BiH, među kojima je Ljiljan u Gradačcu i Centralno spomen-obilježje u Modriči, s obzirom na razne opstrukcije sa kojima su se suočavali u procesu izgradnje spomenika.

Na sastanku se, između ostalog, govorilo i o različitim problemima sa kojima se borci povratnici i njihove porodice suočavaju u manjem bh. entitetu te su naglasili da je i zbog toga iznimno važno da postoje kancelarije koje pružaju pomoć borcima u ovom dijelu BiH.

Donesen je  zaključak da su predstavnici boračkih udruženja iz manjeg bh. entiteta opredijeljeni za ujedinjenje u jedno, krovno boračko udruženje, kako bi se status boračke populaciie poboljšao i kako bi borci imali jedno legitimno udruženje koje će ih predstavljati i boriti se za njihova prava. Također, jedan od zaključaka je i da se u narednom periodu treba raditi na izmjenama i dopunama zakona kojima će se regulirati status i pitanja boračke populacije, prije svega kategorije demobiliziranih branilaca, imajući u vidu da ova kategorija nema zakonski definiran status i da trebaju biti prioritet rješavanja.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.