Reagovanje: Sindikat visokog obrazovanja TK nanosi štetu uposlenicima UNTZ

by admin2
| 8:30

U povodu učestalih medijskih istupa predstavnika Sindikata visokog obrazovanja TK u kojima su prozivani čelni ljudi Univerziteta u Tuzli, saopštenjem za javnost se oglasio reprezentativni Samostalni sindikat visokog obrazovanja i znanosti Bosne i Hercegovine. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti:

Svjedoci smo da se  u posljednje vrijeme pojavljuju dopisi i saopćenja za javnost od strane Sindikata visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, koji djeluje samovoljno bez saglasnosti i konsultacija reprezentativnog Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti Bosne i Hercegovine.

Obzirom da su takva saopćenja u principu neargumentovana i neutemeljena, nanose štetu visokom obrazovanju na području Tuzlanskog kantona.

SSVOIZ BiH, Kantonalni odbor Tuzla, ograđuje se od takvih saopćenja i takvog načina oglašavanja i optuživanja institucija Univerziteta u Tuzli i Vlade Tuzlanskog kantona.

Obzirom da je Kantonalni odbor TK SSVOIZ BiH počeo pregovore za potpisivanje kolektivnog  ugovora za oblast visokog obrazovanja sa Vladom TK, ovakvi istupi Sindikata visokog obrazovanja TK, stvaraju ružnu sliku kako na Univerzitetu tako i odnosu sa osnivačem, što slabi poziciju Sindikata u pregovorima.

U sklopu ovih aktivnosti postignut je dogovor sa Vladom TK da  će svako povećanje primanja budžetskih korisnika važiti za uposlenike Univerziteta u Tuzli sve  do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Sindikat prije svega ima ulogu da brine o zaposlenicima i poboljšanju njihovog statusa, a ne da služi u dnevne političke svrhe i obračune sa pojedincima.

Svojim postupcima Sindikat visokog obrazovanja TK opstruira proces potpisivanja kolektivnog ugovora i nanosi štetu svim uposlenicima Univerziteta u Tuzli  – kaže se u saopštenju Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo.ba)