Apel očajnih roditelja UKC-u Tuzla: Osposobite CT aparate na Onkologiji

by admin2
| 10:26

Grupa roditelja teško oboljele djece uputila je apel menadžmentu Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla od kojeg traže osposobljavanje CT aparata.

Kako se navodi u objavi na društvenim mrežama, već duže vremena na odjeljenju Onkologije u UKC-u Tuzla dolazi do kvarova na CT uređajima i uređajima za radioterapiju, odnosno zračenje.

„Tri sedmice nije radio uređaj za CT simulaciju pomoću koga se planira radio terapija i kad je to popravljeno dolazi do kvara na uređaju za zračenje. Sigurno je to da ispaštaju pacijenti koji imaju teška oboljenja,  razne tumore i karcinome, koji su prepušteni izgleda da umiru. Molimo vas da preko vaših portala upoznate javnost da se što hitnije menadžment UKC- Tuzla pozabavi tim problemom, jer tim pacijentima je svaka sekunda važna, a ovdje se već radi o katastrofi. Stotinu pacijenata čeka na zračenje gdje su i naša djeca. Zamislite da dođete u situaciju da molite boga da proradi aparat i da vam se dijete počne zračiti od najgore bolesti. Tužno i žalosno. Zapitajte se, gospodo sa UKC sta biste činili da su vaša djeca u pitanju, a nikad se ne zna. Mi smo roditelji takve djece i gledamo zajedno sa djecom u telefon kad će zazvoniti i sa druge strane da se čuje glas: “Dođite aparat je proradio”“, navodi se objavi.

Ovim povodom saopštenjem se oglasio vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla i predsjednik Komisije za ljudska prava Mirnes Ajanović koji javno upućuje zahtjev menadžmentu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla da se što prije stave u funkciju aparati za radio terapiju, odnosno zračenje i tretman onkoloških pacijenata.

 – Komisija za ljudska prava Gradskog vijeća Tuzla zatražila je i od Ministarstva zdravstva TK i Zavoda za zdravstveno osiguranje TK da se odmah uključe u hitno rješavanje problema, kako bi medicinski aparati za dijagnostiku i liječenje bili u stalnoj funkciji. Evidentno je kršenje ljudskih prava nedopustivim ugrožavanjem života i zdravlja pacijenata sa karcinomom kojima je bez odlaganja neophodno adekvatno liječenje, a posebno u situaciji kada Zavod zdravstvenog osiguranja TK posluje sa viškom prihoda od preko pet miliona KM, upozorio je Mirnes Ajanović.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.