TK: Više od 60 građana tokom vikenda povrijeđeno zbog padova na ledu

by nedim
| 17:54

Snijeg i led koji su ovih dana okovali skori cijelu BiH, uzrokovali su mnoštvo padova i povreda građana.

Kako piše RTVTK, zbog preloma, 61 pacijent je upućen u Kliniku za ortopediju UKC-a uTuzli, a najviše ih je bilo iz Tuzle. Padovi su učestali, a ljekari su tokom vikenda imali više posla nego inače. 

„Od petka, otkako je krenuo snijeg mi smo zabilježili povećan broj pacijenata koji su se javili u službu zbog povreda. Na terenu smo imali pet intervencija vezano za povrede. To su pacijenti koji nisu mogli doći zbog velikog stepena povrede. U Službu hitne medicinske pomoći Tuzla javilo se 26 pacijenata. Ukupno je bilo više od 30 povreda. Pacijenti su zbrinuti i upućeni na dalje liječenje u Kliniku za ortopediju“, rekla je Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla .

Osim 31. povrijeđenog pacijenta iz Tuzle, u UKC je upućeno još toliko pacijenata iz drugih opština TK. 

„Preko vikenda smo tretirali 61 svježu povredu, odnosno prelom. Hitno je operisano pet pacijenata, dok su ostali zbrinuti i poslani na kućno liječenje“,  rekao je Alen Kamerić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla.

Građani su uglavnom lomili ekstremitete: ruke i noge, ali ljekari upozoravaju i na veliku opasnost od povrede kičme, prilikom padova na leđa. Kažu da padovi na ledu često rezultiraju operacijama i apeluju na građane da se kreću oprezno, posebno starije osobe i djeca.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.