25 godina biblioteke Behram-beg: Naučni skup i izložba rukopisa i starih knjiga

by admin2
| 14:14

U Tuzli se, u organizaciji Javne ustanove Specijalna biblioteka „Behram-beg“, održava Međunarodni naučni skup, pod nazivom „Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago˝. U okviru Skupa otvorena je izložba rukopisa i starih knjiga iz fundusa Biblioteke, koji se inače sastoji od preko 20 000 knjiga.

Na ovaj način obilježava se značajan jubilej – 25 godina od osnivanja Javne ustanove Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli.

Kako je istakao direktor ove ustanove, Admir Muratović, Biblioteka raspolaže sa neprocjenjivim blagom; velikim brojem knjiga na orijentalnim jezicima, a među njima i 80 – tak rukopisa koji čine posebno bogatstvo. Neki su stari više od 350 godina, a među njima se izdvaja Đulistan Šejha Sadija Širazija.

Naučni skup će biti nastavljen i u utorak, a teme koje će se, između ostalog, obrađivati odnose se na povećanje pristupa zbirkama, značaj korištenja popisa stanovništva iz 1850/1851, raritetne knjige i rukopisi Arhiva TK i Biblioteke Behram – beg.

(TI/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.