Pozorište mladih Tuzle: Predstava „ Alisa u zemlji slova“ na sceni Kaleidoskopa

by admin2
| 11:47

Pozorište mladih Tuzle u produkciji sa Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu najavljuje izvođenje predstave ‘Alisa u zemlji slova’ za građanstvo u utorak, 18.12.2018. godine u 19:30h u dvorani ‘Kaleidoskop’.

Predstava je dio projekta ‘Dis Lekcija’ koji je pokrenut na inicijativu dugogodišnje saradnice Pozorišta mladih Tuzle Amile Beširović, ali i samog pozorišta, a kojeg ove godine finansira Grad Tuzla.

‘Alisa u zemlji slova’ je ujedno i master rad Amile Beširović na master programu Primjenjeno pozorište Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu; stoga će sama premijera predstave u ponedjeljak, 17.12.2018, u Tuzli biti i odbrana master rada uz prisustvo komisije.

‘Dis Lekcija’ kroz umjetnički projekat inspirisan romanom ‘Riba na drvetu’ Malali Hant obrađuje problem disleksije kod djece i mladih, kao i položaj neshvaćenosti u kojem se osobe sa disleksijom često nalaze.

„Zapanjujuća je činjenica koliko djece i mladih ima disleksiju a koliko stanovništvo malo radi na tome da se ta djeca i mladi ljudi ne dožive kao glupi nego da se usmjere na drugačiji način razmišljanja, a samim tim im se pomogne.“  – kaže Beširović.

Predstavu ‘Alisa u zemlji slova’ posebnom čini interaktivni pristup publici u cilju boljeg razumijevanja problema disleksije kroz koji prolazi glavni lik.

„Ono što do ovog momenta nije u Pozorištu mladih Tuzle rađeno je forma interaktivnog teatra u zajednici kojem će gledaoci moći prisustvovati, a samim tim i kreirati priču zajedno sa glumcima na sceni. Važno je uključiti publiku da ne budu nijemi posmatrači svega što vide, nego im kroz nove oblike teatra u zajednici pružiti šansu da kreiraju predstavu zajedno sa glumcima na sceni. Da se osjećaju slobodno i emotivno se povežu sa pričom na sceni i direktno pokažu svoja osjećanja i izraze svoje stavove. Kroz proces rada od septembra do decembra učesnici u predstavi su prolazili niz vježbi koje su ih spremile za direktan susret sa publikom.“

Cilj projekta, kao i predstave, jeste informisanje javnosti o disleksiji; kao i usmjeravanje njihovog djelovanja ka prihvaćanju i integraciji osoba sa tim problemom.

Premijerom predstave uspostavljena je saradnja između Pozorišta mladih Tuzle i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, te će u ponedjeljak u Tuzli biti potpisan Ugovor o umjetničkoj saradnji između ovih ustanova na period od četiri godine.

U predstavi igra 16 mladih ljudi: Đina Perkić, Benjamin Avdić, Maida Hamzić, Samira Mujabašić, Muhamed Delić, Sanja Vuleta, Saša Pavlović, Elena Zendeli, Andrea Ajdaslić, Adnan Džekić, Mirna Aganović, Minja Bajrektarević, Emina Aganović, Aida Mujabašić, Darin Anić i Emin Turalić.

Ekipu organizacije čini 20 osoba; a pedagoški rad i režiju potpisuje Amila Beširović.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.