UKC Tuzla: Završena Škola ultrazvučne dijagnostike abdomena

by nedim
| 11:44

U organizaciji Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, a uz saradnju sa Ljekarskom komorom TK, od 19. novembra do 14. decembra 2018. godine održana je Škola ultrazvučne dijagnostike abdomena.

Škola ultrazvučne dijagnostike abdomena namijenjena je ljekarima različitih specijalnosti. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti ultrazvučne dijagnostike abdomena, a voditelj programa škole bio je prof. dr. Denijal Tulumović, specijalista interne medicine, subspecijalista nefrolog, načelnik Klinike za interne bolesti.

Prema riječima prof. dr. Denijala Tulumovića, osnovni cilj Škole ultrazvuka je da se osavremeni i poboljša nivo ultrasonografije, kao i da se omogući kvalitetnija edukacija ljekara i tehničara. „Pod pojmom savremene edukacije podrazumjevamo sticanje teorijskog znanja nephodnog da bi se razumio i obavio ultrazvučni pregled, kao i postizanje zadovoljavajuće praktične uvježbanosti neophodne za rutinski rad. Proces edukacije je postupan i sistematski, prilagođen nivou znanja polaznika”, rekao je prof. dr. Tulumović. On je istakao da su polaznici tokom izvođenja praktičnog dijela bili podijeljeni u dvije grupe, od 5 polaznika koji su radili na dva ultrazvučna aparata. “Svi polaznici su vježbali samostalno uz nadzor i stručnu obuku edukatora. U toku edukacije polaznici su imali priliku praktično pregledati oko sto odraslih osoba hospitaliziranih na različitim Odjeljenjima Klinike za interne bolesti. Na kraju obuke polaznici su pristupili završnom testu sa teorijskim i praktičnim dijelom”, rekao je prof.dr. Tulumović.

Školu ultrazvučne dijagnostike abdomena pohađalo je deset polaznika koji su nakon završene obuke dobili certifikat o uspešno završenoj Školi iz ultrazvučne dijagnostike abdomena, što im daje mogućnost za samostalan rad u kliničkoj praksi – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)