NUB “Derviš Sušić” Tuzla: Održan kurs “Upotreba programske opreme COBISS3”

by admin2
| 11:52

U organizaciji Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine i Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla od 11. – 13. decembra održan je kurs Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond, namijenjen knjižničarima i bibliotekarima novih članica sistema sa područja Tuzlanskog kantona.

Predavači na kursu bile su: instruktorice Nevenka Hajdarović i Dženana Tuzlak, u ime Virtualne biblioteke BiH (VIBBIH Centar).

Prisutnima je dobrodošlicu poželjela direktorica Biblioteke Mirna Trifković, izrazivši svoje zadovoljstvo što je Biblioteka “Derviš Sušić” kao matična biblioteka Tuzlanskog kantona dala svoj doprinos učlanjenju novih biblioteka u COBISS sistem.

– Mi kao matična biblioteka predstavljamo sponu između javnih biblioteka Tuzlanskog kantona i Virtuelne biblioteke BiH i tu smo da pružimo podršku i pomoć bibliotekarima i knjižničarima u okviru prelaska na novi sistem pozajmice i obrade knjižne građe. Ovaj sistem pruža vrhunske mogućnosti kako stručnim licima zaposlenim u bibliotekama tako i korisnicima, i drago mi je da ćemo se povezati sa još pet novih biblioteka jer one imaju vrijednu bibliotečku građu, kazala je Trifković.

Direktori Biblioteka u Srebreniku, Kladnju, Lukavcu, Gradačcu i Behrambegova biblioteka Tuzla u oktobru mjesecu potpisali su ugovor o punopravnom članstvu u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH sa ViBBiH Centrom Sarajevo.

Nevenka Hajdarović zahvalila se bibliotekarima i knjižničarima na odazivu na kurs kazavši da će ove biblioteke biti u prilici da obrade građu u okviru sistema koja će biti dostupan širokom krugu korisnika.

– Ovaj kurs je značajan jer se prvi put sa područja Tuzlanskog kantona prijavljuje osim jedne javne biblioteke, pet javnih biblioteka iz gradova koji su ispunili uslove za učlanjenje u sistem. Veoma je dobar odziv i smatramo da je ovo brzi korak za primjenu najsavremenijih bibliotečkih dostignuća, kazala je Hajdarović.

(Tuzlainfo.ba)