Ultrazvučni aparat uručen tuzlanskom Domu zdravlja: Ubuduće efikasnija dijagnostika

by admin2
| 18:39

Primopredaja ultrazvučnog aparata upriličena je danas u prostorijama Javne zdravstveno nastavne ustanove Dom zdravlja dr. Mustafa Šehović Tuzla.

Ultrazvučni aparat namijenjen je Službi opšte i porodične medicine, kako bi pomogao u efikasnijoj dijagnostici i bržoj procjeni zdravstvenog stanja pacijenata. Nabavku aparata, putem donacije, obezbijedili su Gradska uprava i gradonačelnik Jasmin Imamović, uz pomoć Josipa Juratovića, zastupnika u njemačkom Bundestagu i predsjednika Parlamentarne skupine Bundestaga za jugoistočnu Evropu. Aparat je donacija Klinike Plattenwald.

“Zahvaljujem se mom prijatelju Josipu Juratoviću, socijademokrati, članu Bundestaga za ovu vrijednu donaciju, kao i predstavnicima klinike Plattenwald. Vrijednost uređaja u momentu nabavke iznosila je 150.000,00 KM. Josip Juratović je posredovao i u procesu sklapanja prijateljstva njegove rodne Koprivnice i Tuzle i krenuli smo u mnoge zajedničke projekte. Ovo nije prvi puta ispoljena briga ka našoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Pripremili smo u budžetu novac za rampu prema pedijatriji, a od ranije predviđenoga novca radi se lift. Znate da smo ranije investirali pola miliona konvertibilnih maraka u opremanje i adaptaciju Službe Hitne pomoći. Opremili smo četiri sanitetska vozila i nastaviti ćemo kontinuirano ulagati u Dom zdravlja odnosno u zdravstvenu zaštitu građana Tuzle”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Direktor tuzlanskog Doma zdravlja prim.dr. Suad Bijedić, zahvalio se gradskoj administraciji i gradonačelniku Jasminu Imamoviću, koji je svojim ličnim zalaganjem omogućio realizaciju ove jako vrijedne donacije za sve građane Tuzle.

“Zahvaljujući gradonačelniku Tuzle, njegovim ličnim vezama, i gospodinu Josipu Juratoviću, Dom zdravlja Tuzla je dobio ovaj vrijedni aparat, čija je nabavna cijena negdje oko 150.000,00 KM i jedan je od rijetkih ultrazvučnih aparata ove vrste u BiH. Ovo nije jedina briga lokalne zajednica, Grada Tuzle i gradonačelnika, za Dom zdravlja Tuzla. Kao što već znate tim sredstvima rekonstruisana je hitna pomoć, kupljena su četiri saniteta, u toku nabavka opreme za još dva saniteta u vrijednosti od 65.000,00 KM, u toku je izgradnja lifta i naredne godine rampa za pedijatriju, koja je uvrštena u budžet za narednu godinu. Ovo je jedan od rijetkih gradova i gradonačelnika koji se brine na ovaj način o zdravlju stanovništva, mada je to Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno da se svi moraju brinuti o zdravlju naših građana. Ovaj ultrazvučni aparat će, u svakom slučaju, poboljšati kvalitet ultrazvučne dijagnostike i služiti će svim građanima Tuzle”, izjavio je direktor tuzlanskog Doma zdravlja prim.dr. Suad Bijedić.

(Tuzlainfo.ba)